Ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι έναντι του SARS-CoV-2, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες θανάτου αν μολυνθούν, σε σύγκριση με πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς, αναφέρει νέα έρευνα του Mount Sinai Heart.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cardiac Failure, είναι η πρώτη που εστιάζει στον εμβολιασμό για την covid-19 και στο αποτέλεσμα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα προστατευτικά αποτελέσματα σε αυτό τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου.

Ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Εξέτασαν αρχεία 7.094 ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια μεταξύ 1ης Ιανουαρίου , 2021 και 24ης Ιανουαρίου, 2022.

Από αυτούς 2,200 (31 %) ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με 2 δόσεις, 1,053 (14.8%) πλήρως εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση, 645 (9.1%) μερικώς με μια δόση και 3,196 (45 %) ανεμβολίαστοι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19-σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους και τους εμβολιασμένους και με την ενισχυτική δόση.

Η έρευνα έδειξε ότι μη εμβολιασμένοι και μερικώς εμβολιασμένοι ήταν κατά 15% πιο πιθανό να νοσηλευτούν αν είχαν μολυνθεί και σχεδόν 2 φορές πιο πιθανό να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ σε σύγκριση με τους πλήρως εμβολιασμένους και με τους εμβολιασμένους με την ενισχυτική δόση.

Η Dr. Lala δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν ότι τέτοιοι ασθενείς πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα εμβόλια καθώς έχουν χειρότερη εικόνα αν μολυνθούν από COVID-19, και υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ιδιαίτερα καθώς προηγούμενη έρευνα της ομάδας έδειξε ότι αυτοί οι ασθενείς είναι κατά 2,5 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από τον κορωνοιό.

Πηγές:
Journal of Cardiac Failure