Αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα εντοπίστηκαν σε ανθρώπους με σύνδρομο Takotsubo- γνωστό και ως σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς- αναφέρει έρευνα του University of Aberdeen.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης αλλαγές στα επίπεδα της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε περιοχές που ελέγχουν τους παλμούς της καρδιάς.

Δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό τι προκαλεί το σύνδρομο Takotsubo αλλά συνήθως προκαλείται από συναισθηματικό ή σωματικό στρες-όπως απώλεια αγαπημένου ανθρώπου.

Ο Dr. Hilal Khan, του University of Aberdeen, δήλωσε ότι για χρόνια είναι γνωστό πως υπάρχει σχέση μεταξύ εγκεφάλου και καρδιάς αλλά ο ρόλος που παίζει στο σύνδρομο Takotsubo είναι μυστήριο. Για πρώτη φορά αποκαλύφθηκαν αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της καρδιάς και των συναισθημάτων. Περαιτέρω έρευνες θα χρειαστούν για να εντοπιστούν αν αυτές οι αλλαγές προκαλούν το σύνδρομο.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει περισσότερες έρευνες να διαπιστώσουν ποιες αγωγές είναι οι πιο αποτελεσματικές.

Στην έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν τον εγκέφαλο 25 ασθενών με επεισόδιο Takotsubo τις 5 προηγούμενες ημέρες. Χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να μετρήσουν το μέγεθος του εγκεφάλου και τα σημάδια επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών περιοχών του.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με ασθενείς ομάδας ελέγχου.

Ανακάλυψαν ότι υπήρχαν μειωμένες συνδέσεις στο θάλαμο, την αμυγδαλή, τον νησιωτικό φλοιό και τα βασικά γάγγλια ασθενών με Takotsubo σε σύγκριση με υγιείς. Αυτές οι περιοχές εμπλέκονται στη ρύθμιση υψηλότερου επιπέδου λειτουργιών όπως συναισθήματα, αντίληψη, γλώσσα, αντίδραση στο στρες και έλεγχο της καρδιάς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο θάλαμος και ο νησιωτικός φλοιός ήταν μεγαλύτεροι, ενώ το συνολικό μέγεθος του εγκεφάλου ήταν μικρότερο σε σχέση με τους υγιείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος