Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη σας, καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε:

  • βούτυρο, λάδι καρύδας και φοινικέλαιο
  • προϊόντα ζαχαροπλαστικής
  • μπισκότα
  • λιπαρά κομμάτια κρέατος
  • λουκάνικα
  • μπέικον και λοιπά αλλαντικά
  • τυρί
  • πίτες, κρουασάν, σφολιάτες
  • κρέμα γάλακτος και crème fraîche
  • παγωτό
  • σοκολάτα

Αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη ποσότητα λίπους στη διατροφή σας:

  • Συγκρίνετε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε, ώστε να μπορείτε να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  • Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά
  • Ψήστε ή βράστε φαγητό στον ατμό αντί να τηγανίσετε.
  • Μετρήστε το λάδι με ένα κουταλάκι του γλυκού για να ελέγξετε την ποσότητα που χρησιμοποιείτε ή χρησιμοποιήστε ένα σπρέι λαδιού.
  • Κόψτε το ορατό λίπος και αφαιρέστε το δέρμα από το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα.
  • Επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια κρέατος, όπως στήθος γαλοπούλας και κιμά από άλιπες κοπές.
  • Δοκιμάστε dressings για σαλάτα με μειωμένα λιπαρά, όπως αυτά με βάση το ελαιόλαδο.
  • Για σάλτσα, επιλέξτε ντομάτα και όχι λευκή.
  • Όταν παραγγέλνετε από έξω, επιλέξτε κάποιο πιάτο που να μην είναι τηγανητό, και να μην περιέχει βούτυρο ή έλαια με κορεσμένα λιπαρά (όπως λάδι καρύδας ή σησαμέλαιο) στο μαγείρεμα.
  • Όταν θέλετε κάτι για να κόψετε την πείνα σας ή ένα γρήγορο πρωινό, επιλέξτε μία μπανάνα, μία χούφτα ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι, αντί να μπείτε στον κοντινότερο φούρνο.