Το στρες της πανδημίας covid-19 έχει συνδεθεί με διαταραχές ωορρηξίας για πολλές γυναίκες χωρίς εμφανείς αλλαγές στον κύκλο τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Σχεδόν το  66% 112 γυναικών που μελετήθηκαν κατά την πανδημία είχαν διαταραχές ωορρηξίας σε σύγκριση με 10% των 301 γυναικών που μελετήθηκαν 13 χρόνια νωρίτερα, ανέφεραν οι ερευνητές στο συνέδριο ENDO 2022.

Οι γυναίκες στις 2 έρευνες είχαν ηλικία 19 έως 35 ετών και δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά. Κρατούσαν ημερολόγιο το οποίο έδειξε σημαντικά περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, αρνητική διάθεση, προβλήματα ύπνου, εξωτερική πίεση και πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Dr. Jerilynn Prior του University of British Columbia, δήλωσε ότι συγκρίνοντας τις 2 έρευνες και ιδιαίτερα τα καθημερινά ημερολόγια των γυναικών συμπεραίνουμε ότι οι διαταραχές στη ζωή από την πανδημία προκαλούν σιωπηρές διαταραχές ωορρηξίας. Με το πέρασμα του χρόνου διαταραχές ωορρηξίας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γυναικών για οστική απώλεια, υπογονιμότητα, πρώτο έμφραγμα και καρκίνο μαστού και ενδομητρίου, δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]