Η «ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ» αποτέλεσε σοβαρό θέμα συζήτησης μεταξύ των ειδικών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Μεταμόρφωσης σε συνεργασία με το ΘΑΛΠΟΣ στις 9 Ιουνίου.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία, έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και η έξαρση που παρατηρείται έχει προβληματίσει τους ειδικούς.

Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σήμερα μια κοινωνική μάστιγα. Αναφερόμενη στους παράγοντες που την επιβάρυναν είπε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας συνέβαλε τόσο η εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος καθώς και η απομόνωση από τον εργασιακό χώρο με την τηλεργασία που όλα μαζί επιβάρυναν σημαντικά την ψυχική υγεία.

«Δυστυχώς, ο συγχρωτισμός στο σπίτι, σε πολλές περιπτώσεις, έφερε δυσκολίες στις σχέσεις, εντάσεις και συγκρούσεις. Μία πολύ σοβαρή συνέπεια αυτών των ψυχοπιεστικών συνθηκών  ήταν η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας», τόνισε.

Όπως σημείωσε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρεται συχνά στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% με τα θύματα να είναι ως επί το πλείστων τις γυναίκες και τα παιδιά. Στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της καραντίνας  καταγράφηκε αύξηση από 4,4% σε 14,8%,  με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της 2ης  Ετήσιας Έκθεσης για τη Βία κατά των Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας - για το έτος 2020.

Το 78% των περιπτώσεων ήταν γυναίκες που κακοποιήθηκαν για πρώτη φορά. Επιπλέον, η χώρα μας άγγιξε τον ασύλληπτο αριθμό των 17 γυναικοκτονιών μέσα στο 2021, γεγονός που έχει αναστατώσει όλη την κοινωνία. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά δράσεων για την υποστήριξη των γυναικών με ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στον γενικό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά μας που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Μέσα από τις δράσεις αυτές είναι να προληφθούν τέτοια περιστατικά βίας, να βοηθηθούν οι γυναίκες αυτές και να βρουν δύναμη και τη φωνή για να τα καταγγείλουν σε ένα περιβάλλον που θα νιώθουν ότι τους παρέχει ασφάλεια και υποστήριξη για την αντιμετώπιση αυτού που βιώνουν.

Αναφερόμενη στα παιδιά, η υφυπουργός είπε ότι η πανδημία επέφερε σοβαρές επιπτώσεις ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Με το κλείσιμο των σχολείων στερήθηκαν τη δια ζώσης εκπαίδευση και αποχωρίστηκαν τους φίλους τους και τις δραστηριότητές τους. Λόγω των προστατευτικών μέτρων και του περιορισμού, τα παιδιά βίωσαν συναισθήματα ανασφάλειας, αίσθημα απώλειας, καθημερινό άγχος και φόβο, και συχνά έχασαν την προοπτική και την αισιοδοξία τους. 

Η σοβαρή απειλή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας στις περιπτώσεις που βίωσαν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είτε προς τα ίδια, είτε προς τις μητέρες τους, ενέτεινε τα συναισθήματα αυτά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών τα παιδιά εμφάνισαν προβλήματα με:

τη διατροφή και το βάρος τους, διαταραχές στον ύπνο, άγχος, καταθλιπτικό συναίσθημα, ακόμη και αυτοκτονικό ιδεασμό, εκρήξεις θυμού και βίαιες συμπεριφορές. Ενώ, παράλληλα με την ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν και τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

Το υπουργείο Υγείας για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, δημιούργησε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στην Κοινότητα, φιλικές προς το παιδί καθώς, η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τις ελλείψεις του συστήματος ψυχικής υγείας και την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών και υπηρεσιών.

Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επεσήμανε ότι αυτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας και του μη κυβερνητικού οργανισμού ‘’Θάλπος’’ και είναι η συνέχεια μιας σειράς δράσεων που υλοποιεί ο Δήμος με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο πλήττει το πιο σημαντικό κύτταρο της κοινωνίας, της οικογένειας. «Για τον λόγο αυτό πρέπει όλοι οι φορείς να ενώσουμε τις δυνάμεις και τις φωνές μας, να γίνει σαφές και κατανοητό ότι καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή. Τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να καταγγέλλονται, να απομονώνονται και να τιμωρούνται, για να πείσουμε τα θύματα της βίας ότι η σιωπή δεν είναι λύση, να τους παρέχουμε τη στήριξη την ενημέρωση και τις εγγυήσεις για να αντιδράσουν, να γνωρίζουν ότι δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους, ότι είμαστε δίπλα τους», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και καρδιολόγος, Παναγιώτης Λουσίδης τόνισε ότι χωρίς ψυχική υγεία, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διατηρηθεί υγιής. Όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, είπε ότι είναι δυο λέξεις πολύ επίκαιρες στις μέρες μας. «Αυτό που εκφράζουν  ανάγεται στις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας. Βία μέσα στους κόλπους της οικογένειας συνέβαινε πάντα, ενώ η βία είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και κυρίως λόγω του ρόλου του άντρα στις αρχαίες κοινωνίες. Έχουν χαθεί οι διακριτικοί ρόλοι και σε συνδυασμό με εξωτερικούς παράγοντες που λειτουργούν ως αρνητικά πρότυπα, τηλεόραση, ίντερνετ παιχνίδια βίας, ταινίες, η βία και η εγκληματικότητα αυξάνονται δραματικά και επηρεάζουν την οικογένεια. Ποια είναι η λύση; Να αρχίσει τώρα μια σοβαρή και επίμονη προσπάθεια ουσιαστικής διαπαιδαγώγησης ξεκινώντας από το σχολείο αλλά και από τους γονείς μέσα στην οικογένεια», σημείωσε ο κ. Λουσίδης.

Η πρόεδρος του ΘΑΛΠΩ Αθηνά Πάσσιου, εξήγησε με τη σειρά της ότι, ο φορέας Θάλπος-Ψυχική Υγεία υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας τα τελευταία 17 χρόνια συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ενός μεγάλου και σημαντικού έργου για την Ελλάδα, αυτού της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Μέσα από την λειτουργία των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης προσφέρει συνεχές καθημερινό έργο υποστηρίζοντας ψυχικά και φροντίζοντας τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες του. «Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για όλες τις γυναίκες», ανέφερε η κα Πάσσιου ενώ, παρουσίασε και το απόσπασμα μιας συγκλονιστικής μαρτυρίας η οποία λέει: «Θέλω εκείνος να ξέρει πώς είναι να νιώθεις, να νιώθεις θήραμα. Να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και να ψάχνεις αμέσως την έξοδο διαφυγής. Πώς είναι να είσαι παγιδευμένος όπου και να βρίσκεσαι. Σαν να είναι κολλημένος σε ένα παιχνίδι κρυφτού που δεν συμφώνησες ποτέ να παίξεις». «Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα που βιώνει κακοποίηση, να μιλήσει και να διεκδικήσει την ζωή που της αξίζει», τόνισε κλείνοντας την ομιλία της η κα Πάσσιου.

Τη σκυτάλη πήρε η κα Ιωάννα Ροτζιώκου, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας - κοινωνιολόγος, υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του ΕΚΠΑ, και πρώην εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία. Όπως ήδη είπε, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας θεωρούνταν ένα αόρατο φαινόμενο, μια ιδιωτική υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει ξεκινήσει να μιλά. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα ξεκίνησε στο εξωτερικό το κίνημα το MeToo, που ήρθε και στην  Ελλάδα, ενώ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού από φορείς. Οι συνέπειες είναι τραγικές σε ψυχολογικό, σωματικό επίπεδο και κοινωνικό επίπεδο.  Η ενδοοικογενειακή βία σύμφωνα με την ομιλήτρια, συναντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης- ένα φαινόμενο διαχρονικό. Το 2021 καταγγέλθηκαν 8.776 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ τα πραγματικά ποσοστά εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερα καθώς δεν καταγγέλλονται.

«Μαθαίνουμε από πολύ μικροί όλοι να μεγαλώνουμε με ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο. Οι γυναίκες υιοθετούμε ένα πρότυπο της γλυκιάς και της ευαίσθητης, ενώ οι άντρες του σκληρού και δυνατού, το οποίο αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, τα βιβλία και το πρότυπο γίνεται στερεότυπο», τόνισε η κα Ροτζιώκου συμπληρώνοντας «Η βία δεν συναντάται μόνο στα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά, μορφωτικά στρώματα και δεν  είναι αποτέλεσμα στιγμιαίας απώλειας ελέγχου».

Στην ελληνική αστυνομία υπάρχουν όπως είπε, συνολικά 73 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής  βίας που βρίσκονται στην έδρα κάθε γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης και ειδικά για τα παιδιά  υπάρχει η υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Βιντεοσκοπούνται οι καταθέσεις των παιδιών και αποστέλλονται κατευθείαν στον ανακριτή για να αποφεύγεται το παιδί να αναφέρει ξανά και ξανά αυτά που του έχουν συμβεί.

Τέλος, η κα Στέλλα Αργυρίου εκπαιδευτική ψυχολόγος, σημείωσε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες προσφέρουν σε όλους την αισιοδοξία ότι μπορούμε από κοινού, να δώσουμε μάχη για να ξαναβρούν το δρόμο προς το φως συμπολίτες μας που κάποια στιγμή της ζωής τους αισθάνθηκαν τα προβλήματα τους αβάσταχτα, σαν να τους έχουν στερήσει  ένα αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή κάθε ανθρώπου: να χαμογελούν, να ελπίζουν, να διεκδικούν το καλύτερο για την ζωή τους.

«Μακάρι να μην βρισκόμασταν με αφορμή τέτοιες αχρείαστες αφετηρίες», τόνισε σημειώνοντας ότι η οικογένεια και η βία αποτελούν δυο έννοιες ασύνδετες με συναισθηματικά ανεξήγητο νήμα, θέτοντας συγχρόνως τα εξής ερωτήματα:

Είναι δυνατόν να υπάρχει αποτύπωμα βίας, στον κύκλο της ασφάλειας, στην εστία της αγάπης, που συνιστούν την ταυτότητα της έννοιας της οικογένειας;

Είναι δυνατόν να υφίσταται βία μέσα στην οικογένεια μια γυναίκα; Η πηγή της ζωής;

Είναι δυνατόν να υφίσταται βία μέσα στην οικογένεια ένα παιδί; Το μέλλον της ζωής;

Είναι δυνατόν να τροφοδοτεί τη βία ένας άνδρας, σύζυγος και πατέρας; Δηλαδή, ο συνοδοιπόρος της ζωής;

«Τις απαντήσεις στα αδιανόητα ερωτήματα μας, τις δίνει η ίδια η ζωή και, δυστυχώς, είναι καταφατικές», τόνισε συμπληρώνοντας «Μια άβολη πραγματικότητα, που διαπερνά τον πυρήνα των ηθικών αξιών με τις οποίες μεγαλώσαμε. Μια πραγματικότητα. Που υπήρχε, διογκώθηκε σε επίπεδο εικόνας την περίοδο της πανδημίας, και τη βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας, και τώρα που επιχειρούμε να επιστρέψουμε σε συνθήκες κανονικότητας».

Οι δράσεις του υπουργείου υγείας

ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 10306

Δημιουργήθηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον γενικό πληθυσμό, στις γυναίκες και στα παιδιά, για να δωρεάν συμβουλευτική όλο το 24ωρο, με εχεμύθεια και σεβασμό. Από τις περισσότερες από 400.000 κλήσεις πολλά αιτήματα αφορούν συγκρούσεις στο οικογενειακό περιβάλλον και αναφορές περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

ΓΡΑΜΜΗ SOS 15900

Επιπλέον, λειτουργεί  (σε 24ωρη βάση) και η εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης σε περιστατικά βίας, από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους.

73 ΕΙΔΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΊΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ήδη 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πολυάριθμοι αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την ορθή διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Παράλληλα, λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες μπορούν να βρουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.

Στα Κέντρα αυτά, μια γυναίκα - θύμα κακοποίησης μπορεί να βρει το κουράγιο και την υποστήριξη για να καταγγείλει και να αντιμετωπίσει αυτό που της συμβαίνει.

ΞΕΝΩΝΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Στην περίπτωση που μια γυναίκα αποφασίσει να κάνει καταγγελία και να φύγει από το σπίτι, μπορεί να βρει στέγη σε έναν από τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που λειτουργούν και γίνονται τα ασφαλή καταφύγιά τους. Παράλληλα, χάρη σε ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι κακοποιημένες γυναίκες μπορούν να βρουν ακόμα και εργασιακή στήριξη.

ΞΕΝΩΝΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΙΡΗ ΠΑΧΙΑΔΑΚΗ

Στο πλαίσιο του Συνδέσμου, λειτουργούν:

α) ο Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού

β) Το Σπίτι της Γυναίκας - πιστοποιημένο συμβουλευτικό κέντρο, καθώς και αναμένεται η ολοκλήρωση του

γ) Σπιτιού των Αγγέλων, ξενώνας φιλοξενίας βρεφών και νηπίων / θύματα κακοποίησης, εγκατάλειψης και παραμέλησης (απομάκρυνση από την οικογένεια).

ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Δημιουργήθηκαν νέες κλίνες για παιδιά για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών, σε Πανεπιστημιακές κλινικές:

Α) στο «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» (Πάτρα)

Β) στην Αλεξανδρούπολη

Γ) στην Αγία Βαρβάρα (δωρεά Αγγελικούση)

Δ) στο Ασκληπιείο (τμήμα νοσηλείας)

ΚΟΚΕΨΥΠΕ - ΑΜΚΕ

Οι υπηρεσίες για τα παιδιά παρέχονται από:

α) το δημόσιο τομέα - 17 ΚΟΚΕΨΥΠΕ, καθώς και από

β) τον ιδιωτικό τομέα - σε συνεργασία με ΑμΚΕ λειτουργούμε Κέντρα Ημέρας ειδικά για παιδιά και εφήβους.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

Όλες τις διαθέσιμες δομές και υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια, θα μπορούν να τις βρουν οι συμπολίτες στον Ψηφιακό Χάρτη.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μπήκαν ψυχολόγοι στα σχολεία, καθώς προσλήφθηκαν, επιμορφώθηκαν και τοποθετήθηκαν σε σχολεία της χώρας ήδη 1.100 ψυχολόγοι, με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ (1 ανά 5 σχολεία).

ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΜΦΥΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ BULLYING

Την ανάγκη πρόληψης υπηρετούν και τα ειδικά προγράμματα στα σχολεία για τις έμφυλες σχέσεις και το bullying.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΠΑΔΑ

Ιδρύθηκαν Κέντρα Ημέρας στα πανεπιστήμια ξεκινώντας από «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», με στόχο την ψυχολογική τους υποστήριξη έναντι των προκλήσεων από περιστατικά βίας.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

α) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τέθηκαν σε λειτουργία ειδικές δομές για τα ανήλικα θύματα κακοποίησης. Στόχος είναι η κατάλληλη προετοιμασία τους για τη δικαστική διαδικασία.

β) Συγχρόνως, εκπαιδεύονται οι εισαγγελείς και δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία.

γ) Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία το «Σπίτι του Παιδιού» της Αθήνας - πρόκειται να λειτουργήσει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη.

δ) Είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον οποίο το παιδί μπορεί με ασφάλεια να δώσει κατάθεση για το περιστατικό βίας που υπέστη, με την παρουσία παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου παιδοψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για νέες τεχνολογίες και ψηφιακά μέσα για να βρεθεί το κράτος δίπλα σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη τη βοήθειά του.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

Για κατοίκους των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών και των ακριτικών νησιών αναπτύχθηκε δίκτυο τηλεψυχιατρικής σε όλη την επικράτεια. Λειτουργούν ήδη μονάδες στη Σύμη και το Καστελόριζο. 

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ – ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ

Για να αναπτυχθούν νέες δομές και προγράμματα, το υπουργείο υπέβαλε προτάσεις και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με αυτούς τους πόρους δημιουργούνται νέες α) δομές, β) δράσεις και γ) προγράμματα για την ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών, των παιδιών και των εφήβων μας.

- Μεταξύ άλλων έχουμε προβλέψει και έχει εγκριθεί:

Α. η δημιουργία νέων δομών,

Β. 13 νέων Κινητών Μονάδων,

Γ. 8 κέντρων ημέρας για παιδιά και εφήβους και

Δ. 4 νέων ΚΟ.ΚΕ.ΨΥ.ΠΕ.  (Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών & Εφήβων) για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), και

Ε. ξενώνων βραχείας φιλοξενίας για παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό περιβάλλον με εισαγγελική παραγγελία.

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ – CHILD MIND INSTITUTE

Επιπροσθέτως, το υπουργείο προχώρησε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το “Child Mind Institute” της Νέας Υόρκης, σε 5ετές επιστημονικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 15.000.000 €, για τη δημιουργία Εθνικό Δίκτυο Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Π.Ο.Υ.

Εστιάζοντας στην ποιότητα της περίθαλψης και στην ασφάλεια των ληπτών ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα των παιδιών ξεκίνησε και η λειτουργία ενός Γραφείου ποιότητας και ασφάλειας του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Π.Ο.Υ. για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε και το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του ΠΟΥ για την Ποιότητα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για Παιδιά και Εφήβους. Το Πρόγραμμα αυτό:

υποστηρίζει την καινοτομία όσον αφορά την ποιότητα της περίθαλψης, ενισχύει την ανάλυση συγκεκριμένων πολιτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας, και στοχεύει στην ανάπτυξη ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το φάσμα της ποιότητας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]