Συνεχίζεται η ανοδική τάση στους δείκτες διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εκτίμησε σήμερα πως αναμένεται "θερινό κύμα", λέγοντας πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων πανευρωπαϊκά.

Οι προειδοποιήσεις επιβεβαιώνονται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών. Στα χθεσινά rapid tests του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε θετικότητα (θετικά τεστ) 9,98%, ποσοστό το οποίο είναι αρκετά υψηλό, με τη μέση ηλικία των νέων μολύνσεων να είναι τα 40,97 έτη.

Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στο Ηράκλειο (έως 26,17%), ενώ στην Πάρο βγήκαν θετικά στον ιό και τα πέντε τεστ που έγιναν στη Νάουσα. Προβληματική παραμένει η κατάσταση στην Αττική, με τη θετικότητα να φτάνει έως 18%. Τα ποσοστά στο Λεκανοπέδιο, έχουν ως εξής:

Ανατολική Αττική

 • Δήμος Αχαρνών: 82 rapid test, με 10 θετικά (12,2%). Αφορούν 4 άνδρες και 6 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη.

Βόρειος Τομέας Αθηνών

 • Δήμος Αμαρουσίου: 211 rapid test, με 16 θετικά (7,58%). Αφορούν 6 άνδρες και 10 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 42 έτη.
 • Δήμος Διοσύνου: 117 rapid test, με 22 θετικά (18,8%). Αφορούν 10 άνδρες και 12 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 44 έτη.

Δυτική Αττική

 • Δήμος Ελευσίνας: 102 rapid test, με 13 θετικά (12,75%). Αφορούν 5 άνδρες και 8 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.

Δυτικός Τομέας Αθήνας

 • Δήμος Περιστερίου: 133 rapid test, με 16 θετικά (12,03%). Αφορούν 8 άνδρες και 8 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 42 έτη.
 • Δήμος Ιλίου: 171 rapid test, με 30 θετικά (17,54%). Αφορούν 14 άνδρες και 16 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.
 • Δήμος Χαϊδαρίου: 192 rapid test, με 29 θετικά (15,1%). Αφορούν 11 άνδρες και 18 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 40 έτη.

Κεντρικός Τομέας Αθηνών

 • Δημοτικό Ιατρείο - Άνω Πατήσια: 49 rapid test, με 9 θετικά (18,37%). Αφορούν 3 άνδρες και 6 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 45 έτη.
 • Δημοτικό Ιατρείο - Κολωνός: 50 rapid test, με 6 θετικά (12%). Αφορούν 3 άνδρες και 3 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 55 έτη.

Νότιος Τομέας Αθηνών

 • Δήμος Αγίου Δημητρίου: 196 rapid test, με 22 θετικά (11,22%). Αφορούν 15 άνδρες και 7 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 44 έτη.
 • Δήμος Αλίμου: 114 rapid test, με 20 θετικά (17,54%). Αφορούν 13 άνδρες και 7 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 42 έτη.
 • Δήμος Γλυφάδας: 145 rapid test, με 21 θετικά (14,48%). Αφορούν 10 άνδρες και 11 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 32 έτη.

Πειραιάς

 • Δήμος Πειραιά: 190 rapid test, με 23 θετικά (12,11%). Αφορούν 13 άνδρες και 10 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.

Θεσσαλονίκη

Αισθητά καλύτερη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, με την υψηλότερη θετικότητα να καταγράφεται στο Ιατρείο ΔΕΘ (1,69%) και την υψηλότερη στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη (15,79%), ενώ σε 7 από τις 17 περιοχές όπου διενεργήθηκαν δωρεάν rapid tests, βγήκαν όλα αρνητικά. 

Ευρωπαϊκό κύμα

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε την Πέμπτη λόγο για "γενικό κύμα" στην Ευρώπη, επικαλούμενος και τις αναφορές που έγιναν στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Υγείας στο Λουξεμβούργο.

"Σε όλη την Ευρώπη κινούνται όλοι ελεύθερα. Υπάρχει ένα γενικό κύμα αυτή τη στιγμή. Εμείς ανοίξαμε τελευταίοι. Είχαμε ανοίξει από το Πάσχα και μετά στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσουμε τη μάσκα, όλα τα άλλα ήταν ελεύθερα", δήλωσε ο υπουργός στον Σκάι, για να σημειώσει: "Άρα, ήταν αναμενόμενο ότι θα περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση των κρουσμάτων".

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, παρατηρήθηκαν κύματα στην Πορτογαλία και στη Νότια Αφρική, όπου εμφανίστηκαν οι μεταλλάξεις (σ.σ. Όμικρον 4 και 5).

Στη Νότια Αφρική - είπε - ήταν ένα μικρό κύμα, το οποίο πέρασε, δεν έδωσε ούτε βαριές νοσήσεις, ούτε καν νοσήσεις: "Αυτή τη στιγμή, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μία αύξηση και είναι λογικό", σχολίασε, για να εξηγήσει:

"Έχουμε μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές, άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος ότι πια δεν είναι επιλογή. Ότι είναι τέτοια η μεταδοτικότητα που δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να ζει συνεχώς με περιοριστικά μέτρα. Φαίνεται ένα αρκετά σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων ατόμων που έχουν νοσήσει".

"Ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μία φυσική ανοσία, αλλά αυτή δεν είναι η φυσική ανοσία που γνωρίζαμε ότι αισθανόταν ο άλλος για πέντε - έξι μήνες ότι έχει μία ασφάλεια. Άρα ως προς τη νόσηση δεν υπάρχει ασφάλεια. Ως προς τη βαριά νόσηση έχει ασφάλεια", υπογράμμισε.

Νέα μέτρα

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως σε όλα τα μοντέλα τα οποία "τρέχουμε" δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα Υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα.

"Τα κρούσματα ως κρούσματα είναι ένα κεφάλαιο. Το σημαντικό είναι κατά πόσο αυτά τα κρούσματα μεταφέρονται σε νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ", τόνισε, λέγοντας πως όταν έχεις παραπάνω κρούσματα θα υπάρξουν παραπάνω νοσηλείες, αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεση του συστήματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρχει ένα θερινό κύμα, το οποίο τουλάχιστον οι προγνώσεις οι οποίες μας κάνουν είναι ένα κύμα που δε θα μας επηρεάσει.

Βέβαια καλό είναι, οι πιο ευάλωτες ομάδες να τηρούν οι ίδιοι κάποια μέτρα αυτοπροστασίας. Και προφανέστατα έχει ανοίξει και η τέταρτη δόση για αυτόν τον πληθυσμό οπότε αν κι εφόσον θέλει να πάει να το κάνει είναι προαιρετικό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπέροχα οφέλη του λεμονιού που δεν γνωρίζατε
Έκζεμα στα χέρια: Πώς θα ανακουφιστείτε
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Όσα πρέπει να ξέρετε