Το καρπούζι είναι από εκείνα τα φρούτα που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως - ειδικά αν έχεις την τύχη να το πετύχεις στην τέλεια στιγμή της ωρίμανσης, εκεί που είναι κατακόκκινο και ζουμερό, και πιο γλυκό από ποτέ. Και, ναι, ακόμα και στα πιο γλυκά του, το καρπούζι είναι ένα πολύ ελαφρύ φρούτο, μιας και αποτελείται κατά βάση από νερό.

Πέρα από αυτό, ένα πράγμα που κάνει το καρπούζι να ξεχωρίζει είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε λυκοπένιο. Αυτό είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό - και η χρωστική που δίνει στο καρπούζι και την ντομάτα το χρώμα τους - και έχει αντικαρκινική δράση. Το καρπούζι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες λυκοπενίου, οι οποίες απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα, ενώ η ντομάτα ιδανικά πρέπει να μαγειρεύεται για να κερδίσουμε όλα τα οφέλη της. Βέβαια, θα μιλήσουμε και εδώ για μαγείρεμα, ας μην προτρέχουμε.

Αυτές είναι μερικές εκπληκτικές ιδέες για να χωρέσετε το καρπούζι σε όσο περισσότερα πιάτα γίνεται φέτος.

  • Αρχικά, η υφή του και μόνο σημαίνει ότι μπορεί να γίνει ιδανική γρανίτα. Δοκιμάστε να το ανακατέψετε με τριμμένο πάγο, ή εναλλακτικά πολτοποιήστε το και φτιάξτε φρουτένια ξυλάκια "παγωτό".
  • Σκεφτείτε μια σαλάτα με κοτόπουλο, κάποιο πράσινο λαχανικό χωρίς ιδιαίτερα έντονη γεύση - baby σπανάκι, για παράδειγμα - και μερικούς ξηρούς καρπούς. Μια ωραία βινεγκρέτ για να τα δένει μαζί. Προσθέστε καρπούζι και η γεύση ξεφεύγει σε άλλο επίπεδο.
  • Μια γλυκιά ή γλυκόξινη σάλτσα για το κρέας μπορείτε να φτιάξετε βάζοντας στο μπλέντερ καρπούζι, blueberries, ντοματίνια, μαϊντανό και λίγο λεμόνι ή λάιμ.
  • Για κάτι που μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες και να συνοδεύει κάθε γεύμα, φτιάξτε μια δροσερή σαλάτα με κινόα, φέτα και καρπούζι. Προσθέστε λίγο βασιλικό και θα είναι ό,τι πιο δροσιστικό για τα καλοκαιρινά μεσημέρια.
  • Περάστε ένα αγγούρι είτε από τον τρίφτη για να βγάλει πολύ λεπτές φέτες, είτε από το εξάρτημα που φτιάχνει "μακαρόνια" από λαχανικά. Κόψτε καρπούζι μέσα. Και αναμείξτε με γιαούρτι στο οποίο έχετε προσθέσει σκόνη τσίλι και λίγο χυμό από λάιμ.
  • Γκασπάτσο με καρπούζι; Η κρύα σούπα ταιριάζει με το φρούτο. Χρειαζόμαστε καρπούζι, ντομάτες ώριμες, αγγούρι, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και κρεμμύδι. Αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη θα είναι αρκετά για μπαχαρικά. Χτυπήστε τα όλα στο μπλέντερ, βάλτε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και είναι έτοιμη.
  • Ένα smoothie με βάση το γιαούρτι θα μπορούσε να ταιριάξει με το καρπούζι και να είναι πολύ νόστιμο. Μάλλον θα γίνει υπερβολικά νερουλό, όμως, με βάση γάλα.
  • Τέλος, το γκριλ: Μικρό μυστικό, αλλά το καρπούζι που έχει ψηθεί για λίγα λεπτά στο γκριλ είναι ακόμα πιο γλυκό, και μυρίζει υπέροχα. Απολαύστε το χωρίς ενοχές, οι θερμίδες μιας φέτες είναι σχεδόν αμελητέες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη