Η διαχείριση της επιληψίας είναι μια ολοένα και πιο δαπανηρή διαδικασία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις τιμές των επώνυμων αντισπασμωδικών φαρμάκων σχεδόν να τετραπλασιάζονται σε διάστημα οκτώ ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Από το 2010 έως το 2018, το κόστος των επώνυμων φαρμάκων για την επιληψία, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων όπως η λακοσαμίδη, αυξήθηκε συνολικά κατά 277%, σύμφωνα με τους ερευνητές. Την ίδια περίοδο, το κόστος των γενόσημων φαρμάκων μειώθηκε κατά 42%.

«Εμείς ως γιατροί πρέπει να γνωρίζουμε το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των επώνυμων φαρμάκων, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα γενόσημα φάρμακα, και να σκεφτόμαστε κριτικά εάν αυτό το αυξημένο κόστος δικαιολογείται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Samuel Waller Terman, κλινικός λέκτορας νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Πολλές φορές οι γιατροί επηρεάζονται από τα νέα φάρμακα και επιλέγουν να συνταγογραφούν τα πιο πρόσφατα, είπε ο Terman, αγνοώντας τις επιπτώσεις στο κόστος.

Σε πολλές περιπτώσεις, το νέο επώνυμο φάρμακο έχει οφέλη όσον αφορά τις λιγότερες παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή από ένα παλαιότερο φάρμακο, είπε ο Terman. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για πολλούς ασθενείς, είπε, ένα παλαιότερο γενόσημο φάρμακο μπορεί να είναι εξίσου ασφαλές και αποτελεσματικό.

Για τη μελέτη, ο Terman και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα τυχαίο δείγμα από το 20% των δικαιούχων Medicare με κάλυψη από το 2008 έως το 2018. Υπήρχαν 77.000 έως 133.000 ασθενείς με επιληψία κάθε χρόνο. Τα επώνυμα φάρμακα αντιπροσώπευαν το 79% του κόστους των φαρμάκων για την επιληψία, αλλά αποτελούσαν μόνο το 14% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η προσφορά ενός έτους επώνυμων φαρμάκων κόστιζε 2.800 δολάρια το 2008, αλλά εκτινάχθηκε στα 10.700 δολάρια το 2018. Εν τω μεταξύ, το κόστος των γενόσημων αντισπασμωδικών φαρμάκων μειώθηκε από 800 δολάρια σε 460 δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η  λακοσαμίδη αποτελούσε το 45% της αύξησης του κόστους στα επώνυμα φάρμακα, είπε ο Terman. Ομως φέτος έχασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και το πιθανότερο είναι να δούμε ένα γενόσημο  τα επόμενα χρόνια. Το Clobazam  αντιπροσώπευε το 16% της συνολικής αύξησης της τιμής και το pregabalin αντιστοιχούσε στο 10%, είπαν οι ερευνητές.

Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, τα επώνυμα φάρμακα αντιπροσώπευαν ένα μικρότερο ποσοστό των φαρμάκων, πέφτοντας από το 56% το 2008 στο 14% το 2018. Αυτή η αλλαγή πιθανότατα οφείλεται στο ότι τα επώνυμα φάρμακα έχασαν την προστασία ευρεσιτεχνίας τους, επιτρέποντας την είσοδο σε φθηνότερες γενόσημες εκδόσεις, ανέφερε ο Terman.

Ο Terman σημείωσε ένα εμπόδιο για τη μείωση του κόστους των επώνυμων φαρμάκων: Σύμφωνα με το νόμο, η Medicare δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το κόστος των φαρμάκων με φαρμακευτικές εταιρείες όπως μπορεί η Υπηρεσία Βετεράνων των ΗΠΑ. Αυτή ήταν μια παραχώρηση που έκανε το Κογκρέσο όταν πρόσθεσε την κάλυψη φαρμάκων στη Medicare.

Οι γιατροί συνήθως δεν γνωρίζουν πόσο θα κοστίσει ένα φάρμακο σε έναν ασθενή, επομένως εναπόκειται συχνά στον ασθενή να συζητήσει το κόστος, ειδικά εάν δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά.

«Μη φοβάστε να ρωτήσετε τον γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις εάν το κόστος είναι πολύ μεγάλο», είπε ο Terman. Μια πιθανή εξαίρεση από τα γενόσημα φάρμακα είναι όταν ένα νέο φάρμακο είναι σημαντικά καλύτερο από τα παλαιότερα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει με το cenobamate, το οποίο παρουσιάστηκε φέτος, είπε ο Terman.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες πίεσαν τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν τα νέα επώνυμα φάρμακα, δήλωσε ο Barry Gidal, πρόεδρος της επιτροπής θεραπειών της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας και καθηγητής Φαρμακευτικής και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin - Madison.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να δοκιμάζονται έναντι των υπαρχόντων φαρμάκων για να διαπιστωθεί εάν όντως υπερτερούν των παλαιότερων γενόσημων φαρμάκων.

Ο Gidal συμφώνησε με τον Terman ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το νέο φάρμακο προσφέρει οφέλη πέρα από αυτά που προσφέρουν τα παλαιότερα φάρμακα. «Υπάρχουν κάποιες φορές που είναι η καλύτερη επιλογή για έναν ασθενή», είπε.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές:
https://www.webmd.com/epilepsy/news/20220616/cost-of-brand-name-epilepsy-meds-is-soaring

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις