Σύμφωνα με ολλανδική μελέτη για την ευλογιά των πιθήκων, μεσολαβούν κατά μέσο όρο 8,5 ημέρες μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτό υποδεικνύει μια συγκεκριμένη διαδρομή μετάδοσης.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση μέσω διαφορετικών οδών μετάδοσης.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) δίνει ως περίοδο επώασης της ευλογιάς από 5 - 21 ημέρες και συμβουλεύει τα άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς να τηρούν καραντίνα 21 ημερών.

Η μελέτη ολλανδών ερευνητών με επικεφαλής τον Fuminari Miura του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) του Bilthoven, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Eurosurveillance", επιβεβαιώνει αυτό το συγκεκριμένο χρονικό εύρος.

Η ομάδα εξέτασε ενδελεχώς τα πρώτα 31 ολλανδικά κρούσματα που αναφέρθηκαν έως τις 31 Μαΐου.

Όλοι οι ασθενείς ήταν άνδρες που συνευρέθησαν ερωτικά με άνδρες, και οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από 23 - 64 ετών. Δεδομένα σχετικά με την έναρξη των συμπτωμάτων και την ημέρα ύποπτης λοίμωξης ήταν διαθέσιμα για 18 ασθενείς.

Η ανάλυση της μελέτης έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία εμφάνισε συμπτώματα μετά από 3,6 - 17,3 ημέρες. Μόνο στο 2% των ασθενών η περίοδος επώασης ήταν μεγαλύτερη από την περίοδο των 21 ημερών που ορίζεται τώρα ως καραντίνα.

Κατά μέσο όρο, η περίοδος επώασης ήταν 8,5 ημέρες, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Αυτό υποδεικνύει την πιο πιθανή διαδρομή μετάδοσης.

Εάν ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται μη επεμβατικά (μέσω άθικτου δέρματος ή αερολύματος), η περίοδος επώασης είναι περίπου 13 ημέρες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Εάν το παθογόνο μεταδίδεται διεισδυτικά, δηλαδή μέσω βλαβών στο δέρμα ή στη βλεννογόνο μεμβράνη, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από μόλις 9 ημέρες.

Η προσδιορισμένη τιμή των 8,5 ημερών είναι κοντά σε αυτή την τιμή για την επεμβατική μετάδοση και το εύρημα αυτό αντιστοιχεί επίσης στα συμπτώματα των ασθενών που είχαν αλλοιώσεις κυρίως στην πρωκτική και τη γεννητική περιοχή.

Στη μη επεμβατική μετάδοση, οι τυπικές φουσκάλες μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα.

"Η άμεση επαφή του τραυματισμένου δέρματος ή των βλεννογόνων μεμβρανών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι η πιο πιθανή οδός μετάδοσης στις περιπτώσεις της τρέχουσας επιδημίας", καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, μια περίοδος καραντίνας 21 ημερών είναι επαρκής, αλλά αν η εστία επεκταθεί, η περίοδος επώασης πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης