Υψηλή και ενδιάμεση επικινδυνότητα για κυκλοφορία του ιού της λύσσας, παρατηρείται σε 11 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Υψηλή επικινδυνότητα καταγράφεται στις περιοχές Έβρου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Φλώρινας και ενδιάμεση επικινδυνότητα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης.

Αυτά επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η οποία παρατίθεται πιο κάτω και παρέχει επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με την ετοιμότητα για αντιμετώπιση περιστατικών δυνητικής έκθεσης στον ιό.

Οι οδηγίες έχουν ως στόχο την επικαιροποίηση της κατάταξης Επικινδυνότητας των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελληνικής Επικράτειας και την επικαιροποίηση στη δοσολογία και στον τρόπο χορήγησης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην μετεκθεσιακή αντιλυσσική αγωγή.

Σκοπός είναι να επιτυγχάνεται ορθή εκτίμηση κινδύνου και ασφαλής διαχείριση του περιστατικού με εξορθολογισμένη χρήση αντιλυσσικών αγωγών σε άτομα με δυνητική έκθεση στον ιό της λύσσας. 

Νοσοκομεία αναφοράς λύσσας είναι τα ακόλουθα:

  • Για την 1η και την 2η ΥΠΕ Αττικής,  το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν".
  • Για την 3η και την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Γ. Παπανικολάου".
  • Για την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.
  • Για την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
  • Για την 7η ΥΠΕ Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης "Βενιζέλειο - Πανάνειο".

Κυκλοφορία του ιού της λύσσας ανά Περιφερειακή Ενότητα

 Υψηλή επικινδυνότητα Ενδιάμεση επικινδυνότητα Χαμηλή επικινδυνότητα
Έβρου Δράμας Όσες δεν 
Θεσπρωτίας Ξάνθης περιλαμβάνονται
Ιωαννίνων Ροδόπης στις 
Καστοριάς   προηγούμενες
Κιλκίς   στήλες
Πέλλας    
Σερρών    
Φλώρινας    

Μετάδοση ιού 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.

Προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (λαιμός ή πρόσωπο).

Δημ.Κ.

Πηγές:
Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα