Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοιού  έχουν αποτρέψει σχεδόν 20 εκατ. θανάτους από κορωνοιό παγκοσμίως κατά το πρώτο έτος της διάθεσής τους.

Αυτό αποκαλύπτει  πρόσφατη επίκαιρη διαμορφωμένη μελέτη, που πράγματοποίησαν ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου,, και η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό "Lancet Infectious Diseases".

Οι  επιστήμονες ανέλυσαν για το πρώτο έτος εμβολιασμού, το οποίο ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου 2020, τους εμβολιασμούς που χορηγήθηκαν σε 185 χώρες και περιοχές και τους συσχέτισαν με τους αντ΄στοιχους καταγεγραμμένους θανάτους.

Όπου δεν ήταν δυνατή η αξιόπιστη καταμέτρησή τους, χρησιμοποίησαν δεδομένα και εκτιμήσεις για την υπερθνησιμότητα. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν σε υψηλότερο συνολικό αριθμό πιθανών θανάτων από ό,τι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ)

Επιπλέον, δεν εξέτασαν μόνο τους θανάτους που αποφεύχθηκαν από τους εμβολιασμούς, αλλά υπολόγισαν επίσης ότι λιγότεροι άνθρωποι μολύνθηκαν κοντά σε εμβολιασμένους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη μαθηματική μοντελοποίηση, 31,4 εκατ. θάνατοι που σχετίζονται με τον κορονοϊό αναμένονταν χωρίς τον εμβολιασμό. 19,8 εκατομμύρια από αυτούς αποφεύχθηκεν με τον εμβολιασμό, 12,2 εκατ. από αυτούς σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτό δείχνει την άδικη κατανομή των εμβολίων, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη. Σε πολλές χώρες του παγκόσμιου Νότου, τα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι στην Ευρώπη.

Άλλοι σχεδόν 600.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε επιτευχθεί ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εμβολιασμό του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, αυτό απέτυχε.

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί με τη διάθεση των εμβολίων ανεξάρτητα από το επίπεδο ευημερίας", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Oliver Watson του Imperial College του Λονδίνου. "Ωστόσο, θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα. Αν είχε επιτευχθεί ο στόχος του ΠΟΥ, περίπου ένας στους πέντε θανάτους από κορωνοιό στις φτωχότερες χώρες θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί", δήλωσε ο ερευνητής.

Πηγές:
Lancet Infectious Diseases

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο