Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech με έδρα το Meinz της Γερμανίας και ο αμερικανός εταίρος της Pfizer δηλώνουν ότι ανέπτυξαν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά των νέων υποπαραλλαγών του κορωνoϊού.

Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης, το εμβόλιο απέδωσε καλά κατά της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής.

Ο αναμνηστικός εμβολιασμός με τα υποψήφια εμβόλια για την Όμικρον των δύο εταίρων προκάλεσε πολύ ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από τον αρχικό εμβόλιο της εταιρείας, ανακοίνωσαν το Σάββατο η Biontech και η Pfizer.

"Πιστεύουμε ότι έχουμε δύο πολύ ισχυρά εμβόλια που ανταποκρίνονται στην Όμικρον", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla. Στα εμβόλια ανταποκρίθηκαν σε σημαντικό βαθμό οι συμμετέχοντες στη μελέτη, είπε.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μελέτη 1.234 ατόμων, ηλικίας 56 ετών και άνω. 

Σύμφωνα με τις εταιρείες, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι και οι δύο προσαρμοσμένες υποψήφιες ουσίες κατά της Όμικρον εξουδετερώνουν τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 που έχουν επικρατήσει πρόσφατα, αν και σε μικρότερο βαθμό από την BA.1.

Η Biontech και η Pfizer θα συλλέξουν περισσότερα δεδομένα για να διαπιστώσουν πόσο καλά λειτουργεί ο αναμνηστικός εμβολιασμός κατά των υποπαραλλαγών.

Οι δύο εταιρείες σχεδίαζαν να διαθέσουν στην αγορά έναν αναμνηστικό εμβολιασμό κατά της Omicron το συντομότερο δυνατό, εφόσον αυτός εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) σχεδιάζει για αύριο συνάντηση με ειδικούς για να συζητηθεί η καλύτερη σύνθεση των αναμνηστικών εμβολιασμών για το φθινόπωρο.