Σκωληκοειδίτιδα μπορεί να υποκρύπτουν συμπτώματα στο γαστρεντερικό σε άτομα που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Αυτό προκύπτει από μελέτη 13 Ελλήνων επιστημόνων, στην οποία παρουσιάζονται πέντε περιστατικά τα οποία καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Experimental and Therapeutic Medicine και υπογράφεται από τους Β. Γεωργακοπούλου, Αικ. Γκούφα, Χ. Δαμάσκο, Π. Παπαλέξη, Αικ. Πιερράκου, Σ. Μακροδημήτρη, Γ. Σύψα, Απ. Αποστόλου, Σ. Ασημακοπούλου, Σ. Χλαπουτάκη, Π. Σκλαπάνη, Ν. Τράκα και τον ομότιμο καθηγητή Δ. Σπαντίδο.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, οι νοσούντες από CoViD αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα αναπνευστικών συμπτωμάτων, από ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη έως σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα πνευμονία. Εκτός από τα συμπτώματα του αναπνευστικού, ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρόλο που το σύνδρομο κοιλιακού πόνου υποδηλώνει οξεία σκωληκοειδίτιδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενδέχεται να σχετίζεται με σοβαρή λοίμωξη από κορωνοϊό. Έχουν, δε, υπάρξει αναφορές για περιπτώσεις οξέος κοιλιακού πόνου, που αποκαλύπτουν οξεία σκωληκοειδίτιδα που σχετίζεται με λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η σκωληκοειδεκτομή αποτελεί πρόκληση σε ασθενείς με οξεία σκωληκοειδίτιδα που έχουν CoViD, καθώς περιλαμβάνει υψηλούς χειρουργικούς κινδύνους για τους ασθενείς, καθώς και κινδύνους για τους επαγγελματίες Υγείας που εκτίθενται στον ιό.

Η παρούσα μελέτη αναφέρει πέντε περιπτώσεις ενηλίκων ασθενών με COVID-19 με ταυτόχρονη οξεία σκωληκοειδίτιδα. Επιπλέον, η παρούσα μελέτη στοχεύει να δώσει το πλαίσιο για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενηλίκων ασθενών με COVID-19 με οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Όλα τα περιστατικά προέρχονται από την Αθήνα. Πρόκειται για έναν 19χρονο χωρίς ιατρικό ιστορικό, έναν 62χρονο με ιστορικό χολοκυστεκτομής, μία 51χρονη με υποθυρεοειδισμό, έναν 23χρονο και ένας 60χρονο διαβητικό.

Έπειτα από μία σειρά εξετάσεων, και οι πέντε ασθενείς υποβλήθηκαν σε ανοικτή ή λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.

Δημ.Κ.