Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει σημειωθεί αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τα νεφρά. Παραδοσιακά, ο διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία θεωρούνται ότι είναι οι κύριοι λόγοι πίσω από τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Research Dive αποδίδει την παγκόσμια αύξηση  των νεφρικών παθήσεων, όπως η νεφρική ίνωση και η νεφρική ανεπάρκεια και σε αλλαγές στον τρόπο ζωής. Στο μεταξύ, ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που ανήκουν στην τρίτη ηλικία ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική της νόσου, καθώς είναι γνωστό ότι η ΧΝΝ είναι συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η νεφρική νόσος μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως «κρυφή επιδημία». Σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς,  πάνω από 850 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από νεφρική νόσο. Αριθμός που είναι διπλάσιος από τον  αριθμό των διαβητικών (422 εκατ.) που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 2021, η ΧΝΝ επηρεάζει περισσότερους από έναν στους επτά ενήλικες στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ και η Covid-19 έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με τα νεφρά. Η συχνότητα εμφάνισης της οξείας νεφρικής βλάβης παρατηρήθηκε στο 50 τοις εκατό των ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Κορωνοϊό.
Η νεφρολογία, ή η μελέτη των νεφρών, έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη και καινοτομία τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, όπως αναφέρει και το άρθρο υπάρχουν αρκετές νέες θεραπείες στα "σκαριά". Η πρόοδος σε τομείς όπως ο βιοτεχνητός νεφρός, η τεχνολογία organs-on-chips, η κυτταρική και γονιδιακή θεραπεία είναι έτοιμες να φέρουν νέες αποτελεσματικές θεραπείες στην αγορά σύντομα.

Η  παγκόσμια αγορά νεφρολογικών φαρμάκων απέφερε 14,5 δισ. δολ. το 2020 και προβλέπεται να αποφέρει 23,4 δισ. δολ. έως το 2030, σημειώνοντας ανάπτυξη 5 % σε μια περίοδο 10 ετών. Εταιρείες όπως η AstraZeneca,  η AbbVie , η Akebia Therapeutics, η GSK, η FibroGen και η Aurinia Pharmaceuticals είναι οι σημαντικότεροι παίκτες σε αυτόν τον τομέα.

Επιχειρηματικές εξελίξεις με Καινοτόμες θεραπείες

Τον Απρίλιο του 2021, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το από του στόματος σκεύασμα dapagliflozin για τη μείωση του κινδύνου έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας προκαλώντας νεφρική ανεπάρκεια,  θάνατο από καρδιαγγειακά και νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια σε ενήλικες με ΧΝΝ που διατρέχουν κίνδυνο εξέλιξης της νόσου. Το σκεύασμα της AstraZeneca και της Ono Pharma εγκρίθηκε αρχικά το 2014 για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Λίγο μετά, τον Ιούλιο του 2021, ο FDA ενέκρινε τα δισκία finerenone για τη μείωση του κινδύνου μείωσης της νεφρικής λειτουργίας σε ενήλικες με ΧΝΝ που σχετίζεται με διαβήτη τύπου 2. To  finerenone έλαβε έγκριση στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Εκτός από αυτές τις δύο θεραπείες, δύο ακόμη φάρμακα ενδέχεται να εγκριθούν σύντομα ως θεραπείες για την ΧΝΝ. Πρόκειται για το Empagliflozin της Eli Lilly και της Boehringer Ingelheim και το daprodustat της GSK και της Kyowa Kirin.

Πηγές:
pharmacompass.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα