Δικαίως αποκαλούμενη σιωπηλή ασθένεια, η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση των οστών που είναι σχεδόν αδύνατο να αισθανθεί κανείς στις αρχές της. Κάνει το σώμα να χάσει πολλή οστική μάζα, χωρίς να αντικαθιστά ό,τι έχει χαθεί. Ελέγξτε αυτά τα σιωπηλά σημάδια οστεοπόρωσης και μείνετε ενημερωμένοι.

Νιώθετε πως έχετε κοντύνει

Όταν ένα άτομο έχει οστεοπόρωση, τα οστά της σπονδυλικής στήλης μπορούν εύκολα να καταρρεύσουν το ένα πάνω στο άλλο, και ως αποτέλεσμα, θα μπορούσατε να χάσετε περισσότερο από δύο πόντους σε ύψος. Υπολογίστε την απώλεια ύψους σας σε σχέση με το ύψος που είχατε στα είκοσί σας.

Έχετε χάσει δόντια

Όταν το οστό της γνάθου σας είναι αδύναμο, τα δόντια μπορεί να πέσουν. Ενώ η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι σύμπτωμα οστεοπόρωσης, δεν είναι πάντα οριστικό σημάδι, μιας και μπορεί να είναι δείγμα κακής στοματικής υγιεινής. Εάν χάνετε δόντια, μιλήστε με τον γιατρό σας και κάντε μια εξέταση οστικής πυκνότητας για να προσδιορίσετε αν η οστεοπόρωση προκαλεί ή όχι την πτώση των δοντιών σας.

Η στάση του σώματός σας είναι κακή

Όταν τα οστά στη σπονδυλική στήλη δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του σώματος, θα κυρτώσουν, προκαλώντας καμπούρα. Η καμπούρα είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι τα οστά στη σπονδυλική στήλη είναι αδύναμα.

Ένα στενό μέλος της οικογένειας έχει οστεοπόρωση

Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει οστεοπόρωση, τότε μπορεί να έχετε προδιάθεση για τη νόσο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το φύλο, τη φυλή, την κατάσταση της εμμηνόπαυσης και το σωματικό βάρος.

Μάθατε ότι έχετε χαμηλή οστική πυκνότητα

Μερικές φορές ονομάζεται οστεοπενία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξετε οστεοπόρωση. Εάν έχετε χαμηλή οστική πυκνότητα, είναι καλή ιδέα να κάνετε τακτικές εξετάσεις οστικής πυκνότητας. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την εξέλιξη της οστικής απώλειας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας