Φάρμακο που αρχικά σχεδιάστηκε για τον καρκίνο, ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με  COVID-19 κατά 55%, αναφέρει νέα έρευνα.

Το sabizabulin, φάνηκε αποτελεσματικό στο να βοηθά σοβαρά νοσούντες με COVID-19, αναφέρει η έρευνα στο New England Journal of Medicine.

Η εταιρεία Veru, έκανε αίτηση στον FDA για άδεια επείγουσας χρήσης.

Ο λοιμωξιολόγος Dr. Ilan Schwartz, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι φαίνεται πολύ εντυπωσιακό.

Ωστόσο το δείγμα της έρευνας ήταν σχετικά μικρό, με 134 ασθενείς να έχουν λάβει το φάρμακο.

Με τη μορφή χαπιού, το φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα από το να χτίσουν μοριακά καλώδια που έχουν στόχο να μεταφέρουν υλικό από μια περιοχή του κυττάρου σε άλλη.

Το Sabizabulin, αρχικά αναπτύχθηκε από ερευνητές του University of Tennessee για την καταπολέμηση του καρκίνου, αποκόπτοντας αυτή την πρόσβαση στην οδό μεταξύ κυττάρων του όγκου, εμποδίζοντας την ταχεία ανάπτυξη.

Το φάρμακο φαίνεται να δρα σε ασθενείς με COVID μειώνοντας την απειλητική για τη ζωή φλεγμονή των πνευμόνων.

Η δοκιμή περιέλαβε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID και χρειάστηκαν οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό.

Οι ασθενείς είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία ή υπέρταση που συνέβαλαν στον υψηλό κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Εξαιτίας αυτού επιτράπηκε να αντιμετωπιστούν με άλλα φάρμακα, όπως στεροειδή.

Από τους 134 που έλαβαν το χάπι και τους  70 που έλαβαν placebo, τα ποσοστά θνησιμότητας των 2 ομάδων ήταν πολύ διαφορετικά μετά από 60 ημέρες.

Περισσότερο από το 45% της ομάδας  placebo πέθανε σε σύγκριση με το 20% όσων έλαβαν  το χάπι -- μείωση 55% του γενικού κινδύνου θνησιμότητας.