Άνθρωποι με ερυθηματώδη λύκο ωφελούνται από ενισχυτική δόση (τρίτη) εμβολίου κατά της COVID-19. Νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν μισές πιθανότητες να εμφανίσουν λοίμωξη από κορωνοιό μετά από αυτή.

Ο ερευνητής, ρευματολόγος Dr. Amit Saxena του NYU Langone and NYU Grossman School of Medicine, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν στους ασθενείς αυτούς κλινικές πληροφορίες ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία από σοβαρή νόσηση COVID-19, παρά τον αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν.

Ο Saxena δήλωσε ότι οι ενισχυτικές δόσεις πρόσφεραν επιπλέον προστασία από λοίμωξη με κορωνοιό. Ακόμα και σε περιπτώσεις λοίμωξης, τα περιστατικά ήταν ελαφρά σε ασθενείς με λύκο που είχαν κάνει τρεις δόσεις.

Η νέα έρευνα εστίασε σε 163 πλήρως εμβολιασμένους άντρες και γυναίκες που ακολουθούσαν αγωγή για λύκο στη Νέα Υόρκη. Μόνο 125 είχαν λάβει ενισχυτική δόση (τρίτη) του εμβολίου. Όλοι παρακολουθήθηκαν για 6 μήνες.

Τελικά λοίμωξη από κορωνοιό εμφάνισαν 44 εμβολιασμένοι με λύκο και 2 νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ αυτών με λοιμώξεις COVID, 22%  είχαν κάνει ενισχυτική δόση και 42% όχι.

42 από τις λοιμώξεις συνέβησαν μετά την έλευση της Όμικρον στην πόλη.

Οι ερευνητές εξετάζοντας τα επίπεδα αντισωμάτων πριν και μετά την ενισχυτική δόση διαπίστωσαν ότι παρόλο που ήταν ανοσοκατεσταλμένοι οι ασθενείς με λύκο είχαν άμεση αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Rheumatology.

Πηγές:
The Lancet Rheumatology.