Σταθερή αύξηση καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες στον αριθμό των Ελληνίδων, οι οποίες τεκνοποιούν μετά τα 50 έτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ενέκρινε την αύξηση του σχετικού ορίου, η οποία θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας.

Αυτό προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση του προέδρου της Αρχής, Νικόλαο Βραχνή (φωτογραφία), αναπληρωτή καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, το όριο έφτασε στα 54 έτη. Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να τεκνοποιήσουν σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει να καταθέσουν στην Αρχή επίσημα δικαιολογητικά και γνωματεύσεις ιατρών που πιστοποιούν ότι η φυσική και σωματική τους κατάσταση τους επιτρέπει την κυοφορία και τον τοκετό.

Σύμφωνα με τον κ. Βραχνή, η Εθνική Αρχή έκανε τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο Υγείας, στηριζόμενη στην πραγματική ανάγκη των γυναικών για τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αιτήσεις που δέχεται η Αρχή για χορήγηση της σχετικής άδειας. 

"Ο παρακάτω πίνακας που προέρχεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποδεικνύει ότι ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών δεν μπορεί να παραβλεφθεί και να θεωρηθεί αμελητέος", σημειώνει.

Όπως εξηγεί, τα περισσότερα από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γυναίκες άνω των 50 ετών, έχουν προκύψει από εφαρμογή μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που εφαρμόστηκαν σε γειτονικές χώρες, αφού μέχρι πρότινος στην χώρα μας δεν επιτρεπόταν η εφαρμογή μεθόδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε γυναίκες άνω των 50.

Γεννήσεις στην Ελλάδα

Ηλικία γυναίκας κατά τον τοκετό 2007 2009 2017 2019
45 - 49 ετών 361 515 795 943
50 ετών και άνω  52 74 148 135
Σύνολο τοκετών (ετησίως) 111.926 117.933 88.553 83.763

Άδειες

Ο καθηγητής επισημαίνει πως η Αρχή έχει, μέχρι σήμερα, εκδώσει περίπου 400 άδειες για εφαρμογή μεθόδου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε γυναίκες 50 - 52 ετών, γεγονός που αναδεικνύει τη λειτουργικότητα της αύξησης του ηλικιακού ορίου της γυναίκας για εφαρμογή μεθόδου.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας - τονίζει - προϋπήρχε σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Στην Κύπρο και στην Ισπανία, το όριο είναι 55 και 54 ετών αντίστοιχα, ενώ στην Αγγλία, Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία, Πολωνία, Λιθουανία και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει κανένα όριο ηλικίας.

Το 2021, γεννήθηκαν στη Γερμανία 186 παιδιά από γυναίκες άνω των 50 ετών, στην Αγγλία 238 παιδιά και στην Ισπανία 449.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής:

"Η σημερινή πρακτική δημιουργεί στους συμπολίτες μας που επιθυμούν και έχουν όνειρο ζωής να αποκτήσουν ένα παιδί τεράστια εμπόδια, μιας και τους εξαναγκάζει πρακτικά να φύγουν από την χώρα τους και να μεταβούν σε γειτονικές χώρες απλά και μόνο επειδή το νομικό πλαίσιο εκεί το επιτρέπει. Από την άλλη μεριά είναι αναντίρρητη πραγματικότητα ότι οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν την ανάγκη των ζευγαριών από την Ελλάδα προκειμένου να
προβούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση κατά πλειοψηφία με ωάρια δότριας, στερώντας από τα ζευγάρια το δικαίωμά τους να υποβληθούν σε θεραπεία 'στο σπίτι τους', όπου αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη και από την χώρα μας ένα σημαντικότατο εισόδημα".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα