Ο πληθυσμός της Χαλκιδικής δεκαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, με τις δημοφιλείς της παραλίες να κατακλύζονται από εκατοντάδες χιλιάδες ξένους και Έλληνες επισκέπτες. Παρά την ενίσχυση που δίνεται με μετακινήσεις έμψυχου δυναμικού από άλλες περιοχές, το νοσοκομείο Πολυγύρου και τα Κέντρα Υγείας του νομού δέχονται μεγάλη πίεση και σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν υποστελεχωμένα.

Χέρι βοήθειας σπεύδουν να δώσουν φοιτητές ιατρικής από ολόκληρη τη χώρα, που επιλέγουν να συνδυάσουν κλινική εμπειρία, εθελοντική προσφορά, αλλά και ολιγοήμερες διακοπές, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα "Ε.Κ.Υ.Β.Ε. 2022 - Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βόρειας Ελλάδας", που διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).

Το πρόγραμμα, συνολικής χρονικής διάρκειας οκτώ εβδομάδων, ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ οι δομές υγείας που περιλαμβάνονται είναι τα Κέντρα Υγείας Καλλικράτειας, Κασσανδρείας, Μουδανιών, Νέας Μαδύτου, Αγίου Νικολάου, καθώς και το Νοσοκομείο του Πολύγυρου.

Τρεις φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ μιλούν στο iatronet.gr για τους στόχους του προγράμματος και τη δική τους εμπειρία και την ευκαιρία που τους δίνεται να προσφέρουν, βελτιώνοντας παράλληλα τις δικές τους γνώσεις και δεξιότητες.

70 εθελοντές φοιτητές στη Χαλκιδική

Στο φετινό πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 70 φοιτητές Ιατρικής από όλη τη χώρα, ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Η Κατερίνα Γακίδη που ολοκληρώνει το 4ο έτος της Ιατρικής, συμμετείχε πέρυσι στο πρόγραμμα, παρέχοντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, ενώ φέτος βρίσκεται στην οργανωτική επιτροπή της πρωτοβουλίας. "Η εμπειρία ήταν πάρα πολύ καλή. Είχαμε την διπλή ευκαιρία και να βοηθήσουμε όπου μπορούμε και να αποκτήσουμε κλινικές δεξιότητες", λέει. Από τα πολλά περιστατικά στα οποία ήταν παρούσα, θυμάται ιδιαίτερα μια μέρα με απανωτές προσελεύσεις παραθεριστών που είχαν τραυματιστεί από δαγκώματα σκύλων και χρειάστηκε να τους γίνουν ράμματα.

Φέτος, υπάρχει προθυμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα από δεκάδες φοιτητές, όχι μόνο του ΑΠΘ, αλλά και από άλλες ιατρικές σχολές της χώρας. Στις αδυναμίες του φετινού εγχειρήματος είναι πως δεν υπάρχει η δυνατότητα σε όλες τις δομές Υγείας να παρέχουν διαμονή στους εθελοντές φοιτητές. "Λόγω κορωνοϊού κάποια δωμάτια έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα και δεν ξανάνοιξαν. Έτσι, ενώ σε κάποια Κέντρα Υγείας παρέχεται διαμονή, σε άλλα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα", εξηγεί.

Η Σοφία Αντωνιάδη, που ολοκλήρωσε το 3ο έτος της Ιατρικής, θα μεταβεί στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής στις 29 Αυγούστου, μαζί με μια φίλη και συμφοιτήτριά της, προκειμένου να παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο τοπικό Κέντρο Υγείας, που εξυπηρετεί ολόκληρο το πρώτο "πόδι" της Χαλκιδικής. Το Κέντρο Υγείας θα τους παράσχει και διαμονή.

"Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω και ανυπομονώ. Θα έχουμε την ευκαιρία και να προσφέρουμε και να μάθουμε, καθώς η Χαλκιδική έχει πολύ κόσμο τη συγκεκριμένη περίοδο. Παράλληλα, θα έχουμε και κάποιες ελεύθερες ώρες για απόδραση", λέει.

Ο Δημοσθένης Πρόδρομος Τσελίγκας, επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής γνωρίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν κάποια Κέντρα Υγείας στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και πιστεύει πως η πρωτοβουλία συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης. "Μπορεί κάποιος φοιτητής να συγκεράσει την κλινική γνώση με την κλινική δράση, παρέχοντας τη βοήθειά του, πάντα με την καθοδήγηση των υπεύθυνων γιατρών και των ειδικευόμενων. Παράλληλα, μπορούν να στο συνδυάσουν με μια πολύ όμορφη εβδομάδα καλοκαιρινών διακοπών", επισημαίνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια τα οφέλη και τι προκαλεί ο χυμός αρώνιας [μελέτη]
Κομισιόν: Πρόσκληση σε εργαστήρια που ειδικεύονται σε αναλύσεις για παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα και νερό
Δοκιμάζεται πειραματικό εμβόλιο mRNA για το γλοιοβλάστωμα