Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την διπολική διαταραχή σε όλη την ζωή τους έχουν σιχαθεί να ακούν τις παρακάτω ατάκες.

Η διπολική διαταραχή δεν αποτελεί σπάνια διάγνωση. Επίσης, όλο και περισσότερο, δεν αποτελεί τόσο θέμα-ταμπού όσο παλιότερα. Παρ' όλα αυτά, η ενημέρωση πάντα θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Και μέσα στην ενημέρωση είναι καλό να γνωρίζουμε ποια πράγματα μάλλον δεν θα έπρεπε να πούμε σε κάποιον που αντιμετωπίζει την πάθηση, αν δεν θέλουμε να φανούμε αναίσθητοι απέναντι στον αγώνα του.

 "Όλοι έχουμε εναλλαγές στην διάθεση πού και πού"

Τα επεισόδια απότομης αλλαγής διάθεσης, τα οποία είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής, δεν είναι ίδια με τις εναλλαγές της διάθεσης που βιώνει ο καθένας μας. Ένα επεισόδιο διάθεσης είναι μια ξεχωριστή περίοδος κατά την οποία ένα άτομο με διπολική διαταραχή βιώνει μια έντονη συναισθηματική κατάσταση που διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες κάθε φορά. Δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη.

 "Καλά δεν είσαι;"

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορεί να ξέρεις πόσο σοβαρά αγωνίζεται κάποιος εσωτερικά. Το να κρίνουμε πόσο καλά - ή όχι - τα πάει ένας γνωστό μας δεν είναι χρήσιμο. Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή μπορούν επίσης να γίνουν αρκετά ικανοί στο να κρύβουν την ένταση της δυσφορίας που βρίσκονται. Ρωτήστε ευθέως το άτομο πώς αισθάνεται, και μην προσπαθήσετε να μπείτε στη θέση του προτού να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.

 "Τώρα κάνεις σαν τρελός"

Ας σταματήσουμε γενικά να χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη τόσο ελεύθερα, επειδή είναι μια λέξη που έχει τσακίσει ηθικά αλλά και κόκαλα ανά τους αιώνες. Επιπλέον, η διπολική διαταραχή δεν σχετίζεται με συμπτώματα "τρέλας" - που και αυτά είναι μια τόσο ασαφής καταγορία-ομπρέλα, που καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε γενικά ως περιγραφή για την ψυχική υγεία κάποιου. Εξακολουθούμε να μπορούμε να πούμε "Αυτό ήταν τρελό" αν ακούσουμε μια απίθανη ιστορία. Αλλά τους ανθρώπους - και ειδικά τους ψυχικά ασθενείς - ας τους αφήσουμε ήσυχους.

 "Ζηλεύω την μανία, όμως, θα ήμουν πιο παραγωγικός"

Σε γενικές γραμμές, ένας ασθενής που βιώνει μανιακό επεισόδιο δεν περνάει και τόσο καλά - ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή οι σκέψεις του λένε το αντίθετο: ο έλεγχος στις σκέψεις δεν είναι και ο καλύτερος εκείνη τη στιγμή. Επίσης, η παραγωγικότητα είναι μία πλευρά του ζητήματος, και δεν είναι καν απόλυτη.

Άλλες συμπεριφορές που μπορούν να προκύψουν μέσα σε μανιακό επεισόδιο είναι η υπερβολική αισιοδοξία, η επιθετικότητα, η έντονη σεξουαλική διάθεση και η άρνηση να πέσει το άτομο για ύπνο. Ένα μανιακό επεισόδιο μπορεί να περιέχει ένα ή και περισσότερα από αυτά (και πολλά ακόμη) σημάδια, και δεν έχει κάτι αξιοζήλευτο.

 "Δεν παίρνεις φάρμακα;"

Σε ζητήματα ψυχικής υγείας, και ιδιαίτερα σε ένα πρόβλημα περίπλοκο όπως μια διαταραχή προσωπικότητας, τα φάρμακα δεν είναι αναγκαστικά το άλφα και το ωμέγα. Ναι, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην διαχείριση της καθημερινότητας με την πάθηση, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στραβώσει μία ημέρα (ή μία εβδομάδα). Μην κάνετε υποθέσεις.

 Η λέξη "μανιοκατάθλιψη" σε κάθε πιθανό πλαίσιο

Είναι απαρχαιωμένη και κουβαλάει ακόμα περισσότερο κοινωνικό στίγμα. Σταματήστε να την χρησιμοποιείτε, και ειδικά χιουμοριστικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"