Με την από 21/07 επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, διατύπωσε την τεκμηριωμένη αντίθεσή της στην κυβερνητική απόφαση για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς νοσοκομείων η άλλων δημοσίων δομών (Ν. 4865/2021-ΦΕΚ 238/Α/04-12-2021).

Η ΡευΜΑζήν επεσήμανε την ιδιαίτερα δυσχερή θέση ειδικά των ασθενών με ρευματικά νοσήματα, καθώς πολλοί εξ αυτών ακολουθούν θεραπευτική αγωγή που μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ο ρευματολόγος, μια ειδικότητα που δυστυχώς παρουσιάζει έλλειψη στα Νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές, ενώ απουσιάζει παντελώς σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Αν δεν υπάρξει άρση της εν λόγω απόφασης, προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο για την υγεία τους χρόνο χωρίς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Ακόμα δυσκολότερη είναι η θέση των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να διαμείνουν σε περιβάλλοντα επικίνδυνα για την υγεία τους δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 και του προβλεπόμενου νέου κύματος εν όψει του επερχόμενου φθινοπώρου.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ρευματοπαθείς δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρούμενες από τον ΦΕΚ ομάδες λόγω μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή, παρότι κατά κανόνα ακολουθούν φαρμακευτικές αγωγές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία . Γι’ αυτούς και άλλους λόγους που διατυπώνονται αναλυτικά στην απεσταλμένη επιστολή, η ΡευΜΑζήν διαμαρτύρεται για τη νέα αυτή διάταξη και καλεί τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σε διάλογο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που απειλούν μια μεγάλη και ήδη επιβαρυμένη ομάδα του πληθυσμού.

 Η επιστολή

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της πρόσφατης απόφασης για τη δυνατότητα  συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών εφεξής μόνο από ιατρούς νοσοκομείων η άλλων δημοσίων δομών  (Ν. 4865/2021-ΦΕΚ 238/Α/04-12-2021), θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας επισημαίνοντας τα παρακάτω:

  • Όπως γνωρίζετε ήδη, ο αριθμός των νοσούντων με ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας είναι σημαντικός και οι συγκεκριμένες παθήσεις παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας ως προς την αντιμετώπισή τους, ενώ πολλοί από τους ασθενείς δε λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (βιολογικούς παράγοντες) ακολουθώντας θεραπευτικά πρωτόκολλα που μόνο οι ρευματολόγοι μπορούν να παρακολουθήσουν. Γι’ αυτόν τον λόγο η συνταγογράφηση πραγματοποιείται αποκλειστικά από αυτή την ειδικότητα .
  • Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα της ειδικότητας των Ρευματολόγων στα δημόσια νοσοκομεία και παντελής έλλειψη σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, υπάρχουν μόνο 18 ρευματολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα (στην πλειοψηφία τους σε μεγάλα αστικά κέντρα) ενώ ελάχιστοι ρευματολόγοι υπηρετούν σε άλλες δημόσιες δομές.
  • Η αναμονή για τα ραντεβού των ρευματοπαθών στα νοσοκομεία είναι ήδη μακρά (μέσος όρος αναμονής 2-4 μήνες). Με την καινούργια διάταξη προβλέπεται να γίνει δραματικά μεγαλύτερη με κίνδυνο οι ανασφάλιστοι ασθενείς να μείνουν πολύ χρόνο χωρίς θεραπεία, αφού δεν θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Επιπροσθέτως, ασθενείς που παρακολουθούνται από ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι μέχρι τώρα αποφάσιζαν για την αγωγή τους, θα αναγκαστούν να προσέρχονται για συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές, όπου όμως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα του νοσήματός τους και της πορείας του σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και επομένως θα χρειαστεί επαναξιολόγηση, γεγονός που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο φόρτο στις δημόσιες δομές και μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού.
  • Διαφαίνεται ένας άτυπος "διαχωρισμός" των ιδιωτών Ρευματολόγων από τους νοσοκομειακούς, ο οποίος αδικεί τους ιδιώτες γιατρούς μας, που μέχρι τώρα έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών νοσημάτων μας.
  • Αυξημένος κίνδυνος εμφανίζεται και για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (που αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών μας) με την παραμονή τους στο χώρο των νοσοκομείων, τόσο λόγω της πανδημίας με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, όσο και εξαιτίας των άλλων λοιμώξεων και μικροβίων που υπάρχουν στους συγκεκριμένους χώρους.
  • Είναι αξιοσημείωτο ότι στις εξαιρέσεις που αναφέρονται στο ΦΕΚ 26738 / 31-5-22 εμπίπτουν ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα υψηλού κόστους, από τη συγκεκριμένη όμως κατηγορία απουσιάζουν οι Ρευματοπαθείς, παρά το γεγονός ότι οι θεραπείες τους χορηγούνται με μηδενική ή μειωμένη συμμετοχή σε φάρμακα που παραλαμβάνονται από φαρμακεία του ΕΟΠΥ.

Με γνώμονα τα παραπάνω και με ιδιαίτερη έμφαση στις καθημερινές έντονες διαμαρτυρίες των ασθενών που φτάνουν στην Ομοσπονδία μας, παρακαλούμε πολύ, επικαλούμενοι τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας των νοσούντων, να υπάρξει εξαίρεση εφαρμογής του προαναφερόμενου ΦΕΚ και για τους Ρευματοπαθείς. Αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια του Υπουργείου για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και σαφώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν  συντάσσεται με αυτή την προσπάθεια, αρκεί να μην αποβεί σε βάρος της υγείας των ασθενών.

  Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις και για δια ζώσης συζήτηση, συνεπώς και αιτούμεθα συνάντησή μας στο άμεσο μέλλον.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας