Να δοθεί και στη Θεσσαλονίκη η μηνιαία παράταση στη διαδικασία εγγραφής των πολιτών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι η παράταση αυτή δόθηκε σε Αττική και Νότιο Αιγαίο, ενώ στις υπόλοιπες Περιφέρειες η διαδικασία ξεκινά την 1η Αυγούστου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, ο αριθμός των γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον θεσμό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Επιπλέον, επανέφερε το αίτημα για δικαίωμα εγγραφής των πολιτών στον γιατρό της επιλογής τους και όχι μόνο στους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας. Το θέμα απασχόλησε και την διαδικτυακή σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας την περασμένη Τρίτη, όπου ο Θάνος Πλεύρης απάντησε αρνητικά στο συγκεκριμένο αίτημα, στην παρούσα φάση.

Ο κ. Νίτσας επικαλέστηκε το εύρημα της ετήσιας έρευνας του ΙΣΘ για τη Δημόσια Υγεία, σύμφωνα με το οποίο το 88,7% όσων χρειάζονται γιατρό σε σταθερή βάση ή για κάποιο μόνιμο πρόβλημα υγείας επισκέπτονται πάντα τον ίδιο γιατρό. Με βάση αυτό, αλλά και την "ποινή" της αυξημένης συμμετοχής σε φάρμακα όσων δεν επιλέξουν προσωπικό γιατρό, επεσήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν στρεβλώσεις. "Υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι πολίτες να επιλέξουν ως προσωπικό γιατρό άλλον γιατρό από αυτόν που έχουν, γιατί δεν θέλουν να έχουν αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα, αλλά να συνεχίσουν να πηγαίνουν στον δικό τους γιατρό", είπε προσθέτοντας πως αυτό θα είναι μια στρέβλωση, γιατί το κράτος θα πληρώνει τον προσωπικό γιατρό για υπηρεσίες που δεν θα παρέχει, ενώ ο πολίτης θα πληρώνει για την περίθαλψή του.

Πόσοι έχουν εγγραφεί στη Θεσσαλονίκη

Απαντώντας σε ερώτηση του iatronet.gr για τον αριθμό των γιατρών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο θεσμό μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ο κ. Νίτσας ανέφερε πως 140 γιατροί έχουν ζητήσει από τον Σύλλογο πιστοποιητικό για να κάνουν αίτηση. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας, καθώς και όσοι είχαν ήδη σύμβαση μέσω του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας "To The Point" για λογαριασμό του ΙΣΘ, το 36,6% των ερωτηθέντων έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό και το 55,9% όσων δεν είναι εγγεγραμμένοι σκοπεύουν να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό.

Το 29,6% που δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να εγγραφεί, μειώνεται στο 18,9% όταν πληροφορείται ότι προβλέπεται η ποινή της αυξημένης συμμετοχής στα φάρμακα σε περίπτωση μη εγγραφής.

Μετά τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, που προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της συγκεκριμένης διάταξης, και ο πρόεδρος του ΙΣΘ ανέφερε πως διατηρεί "σοβαρές αμφιβολίες για τη συνταγματικότητά της".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη