Το έκζεμα είναι μια δερματική πάθηση που επηρεάζει πολύ κόσμο και μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή ιδιαίτερα δύσκολη και ενοχλητική. Και ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακουφιστούμε από την φαγούρα και το κοκκίνισμα του δέρματος, υπάρχουν και πράγματα που κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

 Μένετε σε εξωτερικούς χώρους στη ζέστη

Για μερικούς ανθρώπους, οι καλοκαιρινοί μήνες ανακουφίζουν από τις εξάρσεις του εκζέματος. Για άλλους, είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση στο δέρμα που μπορεί να εντείνει την αίσθηση κνησμού, αλλά ο πιο πιθανός ένοχος είναι ο ιδρώτας. Η εξάτμιση του ιδρώτα αφήνει το δέρμα ξηρό, και οι ουσίες που δεν εξατμίζονται μπορεί να ερεθίσουν χειρότερα τα σημεία. Εάν βγαίνετε έξω σε μια ζεστή μέρα, φορέστε φαρδιά ρούχα από υλικό που αναπνέει, όπως βαμβάκι.

 Δεν προσέχετε αρκετά και τους χειμερινούς μήνες

Και οι κρύοι μήνες όμως έχουν κινδύνους. Για μερικούς ασθενείς, το δέρμα τους παραμένει πολύ ξηρό για τρεις ή τέσσερις μήνες του χειμώνα και θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν ούτε το ντους ή τα τακτικά προϊόντα προσωπικής περιποίησης όπως παλιά. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, ειδικά μέσα σε λίγα λεπτά από τη στιγμή που θα βγείτε από το ντους, ώστε να μπορείτε να κλειδώσετε αυτήν την υγρασία.

 Το αυξημένο στρες είναι και στρες στο δέρμα

Η φυσιολογική αντίδραση του σώματος στο στρες είναι η ίδια, είτε η ανησυχία μας είναι οξεία είτε χρόνια: Η απόκριση, που αναφέρεται ως πάλη ή φυγή, ξεκινά με την απελευθέρωση ορμονών του στρες – συγκεκριμένα κορτιζόλης και αδρεναλίνης – που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν την φλεγμονή. Αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμα και πιο συχνές εξάρσεις. Και γίνεται φαύλος κύκλος, καθώς η ζωή με μια δερματοπάθεια συχνά είναι αρκετός λόγος για να υπάρχει αυξημένο στρες.

 Το παρακάνετε με τα ζεστά ντους

Ένα ζεστό ντους ακούγεται χαλαρωτικό, αλλά η παρατεταμένη έκθεση σε ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία και τα αιθέρια έλαια από το δέρμα, αφήνοντάς το πιο επιρρεπές σε εξάρσεις. Κάντε ντους ή λουστείτε με όσο πιο δροσερό νερό μπορείτε, πλύνετε με ένα απαλό καθαριστικό και στη συνέχεια, μέσα σε τρία λεπτά από την έξοδο, αφού στεγνώσετε ελαφρά, παγιδέψτε αυτή την υγρασία με μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα.

 Φοράτε μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα

Ορισμένα συνθετικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων των νάιλον και των πολυεστέρων, δεν "αναπνέουν" καλά, οδηγώντας σε υπερθέρμανση, εφίδρωση και ερεθισμό, ειδικά όταν φοριούνται σε ζεστό καιρό ή κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Το μαλλί μπορεί να αναπνέει και να απομακρύνει φυσικά την υγρασία, αλλά συχνά είναι πολύ τραχύ για άτομα με έκζεμα, επιδεινώνοντας την φαγούρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις