Για τους περισσότερους - και ειδικά για τα παιδιά - το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ξεγνοιασιάς. Μπάνια στη θάλασσα και στην πισίνα, παιχνίδι στην άμμο, παγωτά. Για κάποιους, όμως, είναι μια εποχή, όπου προκύπτουν κάποια προβλήματα υγείας, που τους χαλάνε τις διακοπές και εν τέλει και τη διάθεση.

Είναι οι μολύνσεις σε μύτη, αυτιά και λαιμό, πολύ συχνές τώρα το καλοκαίρι, που μπορεί να εμφανιστούν σε μικρούς και μεγάλους και να τους ταλαιπωρήσουν, ενίοτε και επί μακρόν.

«Κάθε καλοκαίρι είθισται να αλλάζουμε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής μας, ειδικά στο κομμάτι της διατροφής και της άσκησης - αλλαγές που αφήνουν ενίοτε το αποτύπωμά τους και στον οργανισμό μας. Τα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, όπως οι ωτίτιδες, οι ιγμορίτιδες και η αλλεργική ρινίτιδα, είναι μερικά από αυτά, που εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο, και τα οποία χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυτί είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης υγρασίας, τόσο από τα πολλά λουσίματα εξαιτίας της ζέστης, όσο και από το μπάνιο στη θάλασσα και στην πισίνα», εξηγεί η Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής και Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ Ανατολή Παταρίδου.

Και προσθέτει: «Για παράδειγμα το λεγόμενο αυτί του κολυμβητή, γνωστό και ως ωτίτιδα, είναι μια συχνή κατάσταση, που οφείλεται σε φλεγμονή (η περιοχή κοκκινίζει και πρήζεται, μπορεί να υπάρχει έκκριση υγρού, κνησμός και πόνος) στον έξω ακουστικό πόρο. Η συχνή έκθεση στο νερό κάνει τον έξω ακουστικό πόρο ευάλωτο σε φλεγμονές, γιατί δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον, το οποίο λατρεύουν τα βακτήρια. Το νερό «παγιδεύεται»στον έξω ακουστικό πόρο και δεν ρέει έξω. Συχνά οφείλεται και στο κερί του αυτιού. Το αυτί του κολυμβητή είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί μετά από κολύμπι σε λίμνη ή σε ποτάμι».

Μολύνσεις σε μύτη και αυτιά το καλοκαίρι

Ένα άλλο πρόβλημα, που μπορεί να παρατηρηθεί αυτό το διάστημα, είναι οι αλλεργίες στη μύτη, ειδικά στα παιδιά. Είναι μια κατάσταση, που ονομάζεται δυσλειτουργία της λεγόμενης ευσταχιανής σάλπιγγας, που ορισμένες φορές είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Ο ειδικός ιατρός μόνο μπορεί να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

«Μιας και μιλάμε για αλλεργίες, δεν πρέπει να παραλείψουμε την αλλεργική ρινίτιδα. Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανίσει έξαρση τώρα το καλοκαίρι ενώ πιο επιρρεπή είναι τα ευάλωτα άτομα. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές, που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών και είναι επιβαρυντική για το αναπνευστικό σύστημα, ενώ τα χημικά συστατικά ορισμένων επεξεργασμένων τροφίμων είναι πολλές φορές εκλυτικοί παράγοντες για την εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας ή για την πρόκληση μιας κρίσης, σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό», υπογραμμίζει η κα Παταρίδου.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, αποφεύγοντας τις τεχνητές/επεξεργασμένες τροφές. Η μεσογειακή διατροφή,με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, λειτουργεί ευεργετικά στο αναπνευστικό σύστημα και συνολικά, βέβαια, σε όλον τον οργανισμό», επισημαίνει η ειδικός.

Ένα άλλο συχνό ωτορινολαρυγγολογικό πρόβλημα του καλοκαιριού είναι η ιγμορίτιδα. Η ιγμορίτιδα μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από το κολύμπι σε μολυσμένα νερά, αλλά και στις καταδύσεις με ανοιχτή μύτη ή και στη συνεχή έκθεση στον αέρα των κλιματιστικών στους κλειστούς χώρους.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει ρινική συμφόρηση («μπούκωμα»), καταρροή (συνάχι), πονοκέφαλο, πυώδεις εκκρίσεις, διαταραχές στην όσφρηση και βήχα, είναι πολύ πιθανό να έχει ιγμορίτιδα.

«Πρέπει, λοιπόν, να απευθυνθεί άμεσα στον ωτορινολαρυγγολόγο, για να τον εξετάσει και για να του χορηγήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα και να μπλοκάρει την ιγμορίτιδα και να μην επηρεάσει τα μάτια ή τους βρόγχους.

Πολύ συχνά η ιγμορίτιδα γίνεται χρόνια, ταλαιπωρώντας σε συνεχή βάση τον πάσχοντα, ακριβώς επειδή δεν πήγε έγκαιρα στον ιατρό, ώστε να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα», λέει η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής – τραχήλου.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η ειδικός δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές, για να αποφύγουμε, όσο γίνεται, τέτοιου είδους προβλήματα τώρα το καλοκαίρι.

  • ​Να πάτε εγκαίρως, πριν από τα μπάνια σας, στον ωτορινολαρυγγολόγο, για καθαρισμό της κυψελίδας από τα αυτιά σας, αν έχετε αυξημένη παραγωγή.
  • Φροντίστε να κρατάτε τα αυτιά σας όσο το δυνατόν πιο στεγνά και μην βάζετε σε αυτά μπατονέτες, μολύβια, συνδετήρες, τα νύχια σας ή τα κλειδιά σας για να τα καθαρίσετε. Δεν αφαιρείται έτσι η κυψελίδα, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού σας μόνοι σας.
  • Εάν έχετε πόνο στο αυτί, αιμορραγία από το αυτί ή ξαφνική απώλεια ακοής, απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο άμεσα για αξιολόγηση.
  • ​Μην κάνετε μπάνιο σε βρώμικες θάλασσες ή πισίνες.
  • Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικές σταγόνες για τα αυτιά ή για τη μύτη χωρίς τη συμβουλή του ωτορινολαρυγγολόγου.
  • Να καλύπτετε τα αυτιά σας όταν λούζεστε, ιδιαίτερα αν έχετε δερματίτιδα ή διάτρηση τυμπάνου.
     

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών