Εντός λεπτών από τον τελευταίο παλμό, ένας καταρράκτης βιοχημικών αλλαγών που προκαλούνται από έλλειψη ροής αίματος, οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών, ξεκινά να καταστρέφει τα κύτταρα και τα όργανα ενός σώματος. Όμως, ερευνητική ομάδα του Yale ανακάλυψε ότι η μαζική και μόνιμη κυτταρική ανεπάρκεια δεν είναι ανάγκη να συμβαίνει τόσο γρήγορα.

Με νέα τεχνολογία που ανέπτυξαν, η οποία χορηγεί ειδικά σχεδιασμένο υγρό που προστατεύει τα κύτταρα σε όργανα και ιστούς, οι ερευνητές αποκατέστησαν την κυκλοφορία αίματος και άλλες κυτταρικές λειτουργίες σε χοίρους μια ώρα μετά τον θάνατό τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Tο εύρημα ενδεχομένως μπορεί να συμβάλλει στην επέκταση της υγείας των ανθρώπινων οργάνων κατά την εγχείρηση και τη διαθεσιμότητα οργάνων προς μεταμόσχευση.

Ο  David Andrijevic, δήλωσε ότι δεν πεθαίνουν αμέσως όλα τα κύτταρα –υπάρχει παρατεταμένη σειρά γεγονότων. Μια διαδικασία στην οποία μπορεί κάποιος να επέμβει, να σταματήσει και να αποκαταστήσει μέρος της κυτταρικής λειτουργίας.

Η έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα του Yale που αποκατέστησε την κυκλοφορία και ορισμένες κυτταρικές λειτουργίες στον εγκέφαλο πεθαμένων χοίρων με την τεχνολογία BrainEx.

Στη νέα έρευνα, των Sestan και Andrijevic, Zvonimir Vrselja, Taras Lysyy, και Shupei Zhang, από το Yale, οι ερευνητές εφάρμοσαν τροποποιημένη εκδοχή του BrainEx, το  OrganEx, σε ολόκληρο τον χοίρο.

Η τεχνολογία αποτελείται από συσκευή αιμάτωσης και πειραματικό υγρό που περιέχει ουσίες που μπορούν να προάγουν την  κυτταρική υγεία και να καταστείλουν τη φλεγμονή στο σώμα ενός χοίρου.

Προκλήθηκε ανακοπή σε χοίρους που βρίσκονταν υπό αναισθησία, οι οποίοι μια ώρα μετά τον θάνατο αντιμετωπίστηκαν με το OrganEx

Εξι ώρες μετά την αγωγή με OrganEx, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ορισμένες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες ήταν ενεργές σε πολλές περιοχές του σώματος των χοίρων-καρδιά, ήπαρ και νεφρούς- και ότι είχε αποκατασταθεί σε ένα βαθμό οργανική λειτουργία. Για παράδειγμα, ανακάλυψαν ενδείξεις ηλεκτρικής δραστηριότητας  στην καρδιά, που διατηρούσε την ικανότητα να συστέλλεται.

Η ομάδα μπόρεσε επίσης να αποκαταστήσει την κυκλοφορία σε όλο το σώμα- κάτι που την κατέπληξε.

Φυσιολογικά, όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, τα όργανα αρχίζουν να πρήζονται, να καταρρέουν τα αγγεία και να μπλοκάρεται η κυκλοφορία.

Όμως, στο πείραμα η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και όργανα των νεκρών χοίρων που έλαβαν αγωγή με Organ φάνηκαν λειτουργικά στο επίπεδο κυττάρων και ιστών.

Στο μικροσκόπιο, ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ ενός υγιούς οργάνου και ενός οργάνου που αντιμετωπίστηκε με την τεχνολογία OrganEx μετά τον θάνατο.

Όπως και στο πείραμα του 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κυτταρική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου είχε αποκατασταθεί, αν και δεν εντοπίστηκε σε κανένα στάδιο του πειράματος οργανωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα που θα υποδείκνυε την ύπαρξη συνείδησης.

Η ομάδα απόρησε όταν παρατήρησε αυτόματες μυϊκές κινήσεις στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού όταν αξιολόγησε τα ζώα που παρέμειναν υπο αναισθησία κατά τη διάρκεια του πειράματος εξάωρης διάρκειας.

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν τη διατήρηση ορισμένων κινητικών λειτουργιών.

Χρειάζονται νέες έρευνες. Η τεχνολογία OrganEx τελικά θα μπορούσε να έχει αρκετές πιθανές εφαρμογές.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επεκτείνει τη ζωή οργάνων σε ασθενείς και τη διαθεσιμότητα οργάνων για μεταμόσχευση. Επίσης θα μπορούσε να συμβάλλει στη θεραπεία οργάνων ή ιστών που υπέστησαν βλάβη από ισχαιμία λόγω καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους