Eπιστήμονες ανακάλυψαν τρεις τύπους long COVID, οι οποίοι έχουν τα δικά τους συμπτώματα και φαίνεται να εμφανίζονται σε διάφορες παραλλαγές του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αναρτήθηκε στο MedRxiv και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ειδικούς.

Η long COVID είναι δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω του μεγάλου αριθμού συμπτωμάτων της, αλλά οι ερευνητές στο King's College του Λονδίνου έχουν εντοπίσει τρία διαφορετικά προφίλ – με μακροχρόνια συμπτώματα που επικεντρώνονται σε νευρολογικές, αναπνευστικές ή σωματικές παθήσεις. Μέχρι στιγμής, βρήκαν επίσης μοτίβα μεταξύ ατόμων που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, την παραλλαγή Alpha και την παραλλαγή Delta.

«Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το  σύνδρομο long vovid δεν είναι μόνο μία πάθηση, αλλά φαίνεται να έχει πολλούς υποτύπους», είπε η καθηγήτρια Claire Steves,μία από τις συγγραφείς της μελέτης.

«Η κατανόηση των βασικών αιτιών αυτών των υποτύπων μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση μεθόδων θεραπείας», είπε. 

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα της εφαρμογής ZOE COVID  1.459 ατόμων που είχαν συμπτώματα για περισσότερες από 84 ημέρες ή 12 εβδομάδες (σύμφωνα με τον ορισμό της long COVID ή του συνδρόμου post-COVID).

Διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη ομάδα είχε σμπτώματα στο νευρικό σύστημα, όπως κόπωση, ''ομίχλη'' στον εγκέφαλο και πονοκεφάλους. Ήταν ο πιο κοινός υπότυπος της παραλλαγής Alpha, η οποία ήταν κυρίαρχη τον χειμώνα 2020-2021, και της παραλλαγής Delta, η οποία ήταν κυρίαρχη το 2021.

Η δεύτερη ομάδα είχε αναπνευστικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος και έντονη δύσπνοια, τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν βλάβη στους πνεύμονες, σημείωσαν οι ερευνητές. Ήταν το μεγαλύτερο cluster για το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού την άνοιξη του 2020, όταν οι άνθρωποι ήταν ανεμβολίαστοι.

Η τρίτη ομάδα περιελάμβανε άτομα που ανέφεραν ποικίλο φάσμα σωματικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ταχυπαλμιών, μυϊκών πόνων και και αλλαγών στο δέρμα και τα μαλλιά τους. Αυτή η ομάδα είχε μερικά από τα «πιο σοβαρά και εξουθενωτικά πολυοργανικά συμπτώματα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπότυποι ήταν παρόμοιοι σε εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα με βάση τις παραλλαγές που έχουν ερευνηθεί μέχρι τώρα. Όμως τα δεδομένα έδειξαν ότι ο κίνδυνος long COVID μειώθηκε με τον εμβολιασμό.

Επιπλέον, αν και οι τρεις υπότυποι ήταν παρόντες σε όλες τις παραλλαγές, άλλες ομάδες συμπτωμάτων είχαν ανεπαίσθητες διαφορές μεταξύ των παραλλαγών, όπως συμπτώματα στο στομάχι και τα έντερα. Οι διαφορές θα μπορούσαν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες που άλλαξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η εποχή του χρόνου, οι κοινωνικές συμπεριφορές και οι θεραπευτικές αγωγές, είπαν οι ερευνητές.

«Οι μέθοδοι μηχανικής μάθησης, κατέστησαν δυνατή την έναρξη της διερεύνησης και του εντοπισμού διαφορετικών προφίλ του συνδρόμου post COVID», δήλωσε ο Marc Modat.

«Αυτό ανοίγει νέους δρόμους έρευνας για την καλύτερη κατανόηση της COVID-19 και για την κινητοποίηση της κλινική έρευνας που θα μπορούσε να μετριάσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου», είπε.

Πηγές:
Webmd

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία