H από του στόματος λήψη ενός φαρμάκου είναι ο πιο πολύπλοκος τρόπος για το σώμα να απορροφήσει μια ενεργό φαρμακευτική ουσία.

Και αυτό, γιατί η βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου στον πεπτικό σωλήνα εξαρτάται από τα συστατικά του φαρμάκου και το δυναμικό περιβάλλον του στομάχου.

Στο Physics of Fluids, ερευνητές του Johns Hopkins University και του Johns Hopkins School of Medicine χρησιμοποιούν βιομιμητικό προσομοιωτή με βάση τη ρεαλιστική ανατομία κα μορφολογία του στομάχου –StomachSim- για να εξετάσουν και να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση της στάσης του σώματος και της κινητικότητας του στομάχου στη βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου.

Ο Rajat Mittal δήλωσε ότι η από του στόματος χορήγηση είναι πολύπλοκη, παρόλο που είναι η πιο συχνή επιλογή για τη χορήγηση ενός χαπιού.

Όταν το χάπι φτάσει στο στομάχι, η κίνηση των τοιχωμάτων του και η ροή του περιεχομένου του καθορίζουν το ρυθμό με τον οποίο διαλύεται.

Οι ιδιότητες του χαπιού και το περιεχόμενο του στομάχου, επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το περιεχόμενο του στομάχου, η κινητικότητά του και η δυναμική γαστρικών υγρών παίζουν ρόλο στη βιοδιαθεσιμότητα ενός φαρμάκου και οι συσπάσεις του στομάχου μπορούν να προκαλέσουν πίεση και να δημιουργήσουν πολύπλοκες τροχιές χαπιού.

Αυτό οδηγεί σε διάφορους ρυθμούς διάλυσης του χαπιού.

Η νέα έρευνα ανέδειξε νέα πλατφόρμα προσομοίωσης που προσφέρει τη δυνατότητα να ξεπεραστούν περιορισμοί. Τα μοντέλα μπορούν να δημιουργήσουν στοιχεία για τη διάλυση του φαρμάκου που μπορούν να είναι χρήσιμες και μοναδικές πληροφορίες για την πολύπλοκη διαδικασία πίσω από τη χορήγηση χαπιών.

Το μοντέλο φαίνεται να είναι το πρώτο του είδους του που συνδυάζει γαστρική μηχανική με την κίνηση του χαπιού και τη διάλυση του φαρμάκου για να ποσοτικοποιήσει ενεργή ουσία που περνά από τον πυλωρό στο δωδεκαδάχτυλο.

Το μοντέλο επέτρεπε στους ερευνητές να υπολογίσουν και να συγκρίνουν το ρυθμό εκκένωσης και την απελευθέρωση φαρμακευτικού συστατικού στο δωδεκαδάχτυλο σε ποικιλία σωματικών καταστάσεων.

Πηγές:
Physics of Fluids, Photo credit: Rajat Mittal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις