Πολλές είναι οι τροφές που μπορεί να επηρεάσουν το σώμα μας με τον λάθος τρόπο - ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Πολλές φορές όμως αυτές οι τροφές δαιμονοποιούνται λανθασμένα. Τι πρέπει να ξέρουμε για τις απαγορευτικές τροφές στην τρίτη ηλικία, και τι πρέπει να ξεχάσουμε;

Γκρέιπφρουτ

Αν παίρνετε φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, το άγχος ή την αϋπνία, ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακά σας. Μην χάσετε τη βιταμίνη C και το κάλιο που περιέχει το γκρέιπφρουτ: απολαύστε άλλα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και χυμό λεμονιού.

Ωμά λαχανικά

Εάν έχετε ευαίσθητα δόντια, τα ωμά λαχανικά μπορεί να είναι ψηλά στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε. Αλλά μην χάσετε τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες που προσφέρουν. Αντίθετα, δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Ή χρησιμοποιήστε πολτοποιημένα λαχανικά - όπως καρότα, κολοκύθες και παντζάρια - σε σούπες ή μαγειρευτά.

Φασόλια

Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν τα φασόλια λόγω των αερίων και του πόνου στο στομάχι που μπορεί να προκαλέσουν. Είναι όμως εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καθώς και πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο και χαμηλά σε λιπαρά. Το κόλπο είναι να προσθέσετε φασόλια στη διατροφή σας σιγά σιγά. Ξεκινήστε με μια μικρή μερίδα μερικές φορές την εβδομάδα.

Καφεΐνη

Αν και η καφεΐνη μπορεί να μην είναι πρόβλημα για όλους, μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται άγχος ή νευρικότητα. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και να προκαλέσει προβλήματα ύπνου. Εάν προσπαθείτε να τη μειώσετε, φροντίστε να τη μειώσετε αργά. Η πολύ γρήγορη διακοπή της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία ή έμετο.

Κρεατικά

Μερικά από τα πιο υγιεινά κομμάτια κρέατος, όπως η άπαχη μπριζόλα, μπορεί να είναι από τα πιο δύσκολα στο μάσημα. Αναζητήστε άπαχο μοσχαρίσιο κιμά με όχι περισσότερο από 10% λιπαρά. Ή για μια πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης που είναι εύκολο να μασηθεί, δοκιμάστε ψάρι.

Αλάτι

Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Οι συνήθεις ύποπτοι; Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, σνακ, σάλτσες για σαλάτες και αλλαντικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;