Τάσεις συρρίκνωσης πάνω από 13% θα εμφανίσει ο πληθυσμός της Ελλάδος μέχρι το 2050. Ποσοστό που της δίνει την 12 θέση μεταξύ 20 χωρών με τη μεγαλύτερη μείωση στον κόσμο.   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1900, ο παγκόσμιος πληθυσμός ακολούθησε μια απότομη ανοδική τροχιά. Ενώ μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης έχει συγκεντρωθεί στην Κίνα και την Ινδία, οι ερευνητές αναμένουν ότι το επόμενο κύμα ανάπτυξης θα συμβεί στην Αφρική. Από το 2019, για παράδειγμα, μία γυναίκα στη Νιγηρία που ανήκει στη μεσαία κοινωνική τάξη έχει πάνω από έξι παιδιά στη ζωή της.

Στο αντίθετο άκρο αυτού του φάσματος βρίσκονται ορισμένες χώρες που φαίνεται να συρρικνώνονται από πληθυσμιακή άποψη και σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, όπως εμφανίζεται στο σχετικό πίνακα, όπου αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού της κατά 13,4%. Σε αυτόν απεικονίζονται οι 20 κορυφαίες χώρες με βάση τον προβλεπόμενο ρυθμό μεταβολής του πληθυσμού τους μεταξύ 2020 και 2050, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα Ηνωμένα Έθνη.


Πολλές από αυτές τις χώρες βρίσκονται κοντά στην Ανατολική Ευρώπη.

Η μείωση αυτή έχει προκληθεί πρωτίστως από τα ποσοστά γεννήσεων, τα οποία σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics (PIIE), έχουν μειωθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε όλη την περιοχή, ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα μειώθηκε από 2,1 το 1988 σε 1,2 το 1998.

Μολονότι τα ποσοστά γεννήσεων έχουν ανακάμψει ελαφρώς από τότε, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τους θανάτους και τη μετανάστευση , η οποία αναφέρεται σε πολίτες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να ζήσουν αλλού.

Η Ανατολική Ευρώπη είδε αρκετά κύματα μετανάστευσης μετά τις επεκτάσεις των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2004 και το 2007. Το PIIE αναφέρει ότι έως το 2016, 6,3 εκατ. Ανατολικοευρωπαίοι διέμεναν σε άλλα κράτη της ΕΕ.

Δύο μόνο κράτη στον πίνακα δεν είναι στην Ευρώπη και συγκεκριμένα η Ιαπωνία και η Κούβα. 

Στην Ιαπωνία, τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται συνεχώς από το 1970. Μόλις το 2010, ωστόσο, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας άρχισε να συρρικνώνεται.
Το 2021, 811.604 μωρά γεννήθηκαν στην Ιαπωνία, ενώ 1,44 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν. Ως αποτέλεσμα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων, η Ιαπωνία έχει επίσης τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας στον κόσμο στα 49 έτη.
Η δεύτερη χώρα είναι η Κούβα και είναι η μόνη που δεν βρίσκεται στο ανατολικό ημισφαίριο. Το ποσοστό γονιμότητας της Κούβας είναι 1,7 παιδιά ανά γυναίκα και είναι το χαμηλότερο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως το Μεξικό (2,2), η Παραγουάη (2,5) και η Γουατεμάλα (3,0).

Η μετανάστευση της Κούβας είναι επίσης απίστευτα χαμηλή σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,1% του συνολικού πληθυσμού του.