Νέο περιστατικό μετάδοσης ευλογιάς των πιθήκων, υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους σκύλους τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Επομένως, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με το κατοικίδιό τους, συμβουλεύει τώρα το CDC με επικαιροποιημένη οδηγία και κατοικίδια που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό θα πρέπει να φροντίζονται από φίλους σε άλλο σπίτι όσο αναρρώνει ο ιδιοκτήτης.

Η αλλαγή στις οδηγίες αντικατοπτρίζει το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στο οποίο το κατοικίδιο μολύνθηκε με τον ιό από τους ιδιοκτήτες του.

O σκύλος, 4 ετών, βρέθηκε θετικός 12 ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα των ιδιοκτητών του, που τον άφηναν να κοιμάται στο κρεβάτι τους. Οι ιδιοκτήτες, 2 άντρες, άρχισαν να έχουν συμπτώματα αφού είχαν σεξουαλική επαφή με άλλους συντρόφους.

Το περιστατικό συνέβη στη Γαλλία, αναφέρει έρευνα στο Lancet.

Δεν πρόκειται για νέα πληροφορία ότι τα ζώα μπορούν να φέρουν τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων αλλά είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε περιστατικό σε κατοικίδιο.

Είναι γνωστό ότι τα άγρια ζώα περιλαμβανομένων των τρωκτικών και των πρωτευόντων θηλαστικών μπορούν να φέρουν τον ιό, σε χώρες όπου αυτός είναι ενδημικός.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’