Σχετική βελτίωση στην υπερβάλλουσα θνητότητα, καταγράφηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Η χώρα μας υποχώρησε επτά θέσεις στον σχετικό πίνακα της Eurostat, ο οποίος περιλαμβάνεται σε σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο κατείχε την υψηλότερη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που είχαν δημοσιευτεί τον Ιούνιο.

Παρά τη βελτίωση, υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με το τι θα δείξουν τα στοιχεία μετά τον Ιούνιο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC) αποκαλύπτουν μία σταθερή αύξηση σε θανάτους ασθενών με CoViD από τα τέλη Ιουνίου, η οποία συνεχίστηκε και στις αρχές Αυγούστου.

Μένει να διαπιστωθεί εάν οι θάνατοι αυτοί είχαν (και σε τι βαθμό) επίπτωση στην υπερβάλλουσα θνητότητα.

Η παρατηρούμενη βελτίωση δεν μπορεί - ούτως ή άλλως - να θεωρηθεί ικανοποιητική, καθώς ο δείκτης διατηρεί θετικό πρόσημο, ενώ η χώρα μας έχει διπλάσια αύξηση της υπερβάλλουσας θνητότητας σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως δείχνει και το γράφημα που ακολουθεί (η Ελλάδα με πράσινο). 

Υπερβάλλουσα θνητότητα ανά μήνα σε Ελλάδα - ΕΕ

Τι είναι

Ο όρος "υπερβάλλουσα θνητότητα" περιλαμβάνει τον αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες, ο οποίος καταγράφεται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και θεωρείται πως ξεπερνά τον αριθμό που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε "κανονικές" συνθήκες. Αποτελεί έναν δείκτη συναγερμού, ο οποίος επιτρέπει την περαιτέρω ανάλυση των αιτιών που προκαλούν την αύξηση.

Οι ειδικοί της Eurostat σημειώνουν πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος του συγκεκριμένου δείκτη, προφανώς λόγω της πανδημίας. Ποικίλλει, ωστόσο, μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το υψηλότερο ποσοστό τον Ιούνιο καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+24%) και ακολουθούν η Ισπανία (+17%) και η Εσθονία (+16%).

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφηκαν τιμές χαμηλότερες από τους μηνιαίους μέσους όρους της περιόδου 2016 - 2019. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Ουγγαρία (-0,3%), η Ιταλία (-1%), η Σλοβακία (-2%) και η Βουλγαρία (-8%). 

Μεταβολή υπερβάλλουσας θνητότητας τον Ιούνιο (%)

Πορτογαλία  +23,9
Ισπανία +16,7 
Εσθονία +16,2 
Μάλτα +15,4 
Ολλανδία +13,6 
Αυστρία +13,5 
Ελλάδα +12,2 
Σλοβενία +10,9 
Γερμανία +10,7 
Δανία +10,6 
Ιρλανδία +8,7 
Λουξεμβούργο +8,6 
Πολωνία +7,1 
Λετονία +6,5 
Βέλγιο +6,3 
Λιθουανία +4,6 
Γαλλία +4,4 
Σουηδία +4,1 
Φινλανδία +3,6 
Κροατία +1,5 
Τσεχία +0,3 
Ουγγαρία -0,3 
Ιταλία -1,1 
Σλοβακία -1,9 
Βουλγαρία -7,9 
Ρουμανία -9,8 
Κύπρος -28,3 
Ε.Ε. 27 +6,2

Η Ελλάδα

Τους τελευταίους μήνες, η χώρα μας έχει σημειώσει πολύ αρνητικές επιδόσεις στους πίνακες τις Eurostat. Στην προηγούμενη έκθεση, η Ελλάδα θεωρήθηκε πρώτη, αν και είχε τελικά την τρίτη θέση, έπειτα από τη Μάλτα και την Κύπρο, οι οποίες δεν θεωρήθηκαν συγκρίσιμες. Με τη λογική αυτή, ήμασταν τον Ιούνιο στην έκτη και όχι στην έβδομη θέση.

Μέχρι και τα μέσα του 2021, η κατάσταση ήταν αισθητά καλύτερη, αλλά η εικόνα άρχισε να επιδεινώνεται από το τέλος του περασμένου έτους. Τον Δεκέμβριο, η χώρα μας βρισκόταν ήδη στην έβδομη θέση, για να φτάσει στην τρίτη τον Ιανουάριο και στην πρώτη τον Μάρτιο.

Οι θάνατοι ασθενών με CoViD σημείωσαν μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου, στοιχείο που δημιουργεί πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η πρωτική τάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, την εβδομάδα 9 - 15 Αυγούστου στην Ελλάδα αναλογούσαν 31 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός που μάς κατέτασσε πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την εβδομάδα 2 - 8 Αυγούστου, η αναλογία ήταν ακόμη χειρότερη (36 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Σε έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται πως οι θάνατοι από την αρχή του έτους έως τις 3 Ιουλίου σημείωσαν αύξηση κατά 6,46%, φτάνοντας τους 73.835, έναντι 69.357 το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (4.478 περισσότεροι).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται στους περισσότερους ανθρώπους με σύνδρομο Down και εξελίσσεται ταχύτερα
Οι  βέλτιστοι τρόποι προσέγγισης, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των ασθενών
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία