Κρούσμα λεύκης σε 69χρονο άνδρα (φωτογραφία), έπειτα από εμβολιασμό κατά της CoViD με mRNA, ανέφεραν δερματολόγοι του νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός".

Το περιστατικό περιγράφεται σε μελέτη περίπτωσης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Δερματολογικής Εταιρείας, με τίτλο "Νέα εμφάνιση λεύκης μετά από εμβολιασμό με mRNA COVID-19: αιτιώδης συσχέτιση";

Το κείμενο υπογράφεται από τον καθηγητή Α. Στρατηγό, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Η. Νικολαΐδου και τους δερματολόγους Χ. Βαβούλη, Ι.Α Κουμπρετζιώτη και Μ. Γεροχρήστου.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού με τα νέα εμβόλια mRNA κατά της CoViD, είναι υψίστης σημασίας να εντοπιστούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σε κλινικές δοκιμές με το εμβόλιο mRNA της Pfizer - ΒioNTech, οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν τις περισσότερες αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, κόπωση και κεφαλαλγία.

"Αναφέρουμε μία περίπτωση λεύκης έπειτα από εμβολιασμό με το mRNA BNT162b2 COVID-19 εμβόλιο (Pfizer/BioNTech)", αναφέρουν οι επιστήμονες.

Εξηγούν πως ένας 69χρονος άνδρας εμφανίστηκε με λευκές κηλίδες στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στην πλάτη και στα άνω και κάτω άκρα, που κάλυπταν περίπου το 20% της συνολικής επιφάνειας του σώματός του.

Είχαν εμφανιστεί πολλούς μήνες πριν την ανακοίνωση και τρεις μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ο ασθενής ανέφερε ότι οι βλάβες εμφανίστηκαν αρχικά στη ραχιαία περιοχή των χεριών του, προχώρησαν στο υπόλοιπο σώμα του τον επόμενο μήνα και από τότε είχαν παραμείνει σταθερές. Δεν υπήρξε επέκταση μετά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ασθενής θυμήθηκε ότι λίγες μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου παρατήρησε μερικές υπομελανωτικές βλάβες στους πήχεις του, οι οποίες ήταν πολύ ανεπαίσθητες και για τις οποίες δεν ζήτησε ιατρική συμβουλή. Δεν ανέφερε οικογενειακό ιστορικό λεύκης.

Αναλύσεις

Οι δερματολόγοι πραγματοποίησαν βιοψία και ανοσοχημικές αναλύσεις στον ασθενή, και διέγνωσαν λεύκη, η οποία επιβεβαιώθηκε με εξέταση με ειδική λάμπα. Ξεκίνησαν φωτοθεραπεία στενής ζώνης UVB και παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση μετά από δύο μήνες θεραπείας, ειδικά στο πρόσωπο.

Όπως αναφέρουν, έχουν αναφερθεί διεθνώς έξι ακόμη περιπτώσεις λεύκης που σχετίζονται με το εμβόλιο mRNA, με τέσσερις από αυτές να σχετίζονται με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και δύο από το Moderna. Όλοι ήταν ενήλικες εκτός από ένα κορίτσι 13 ετών.

Όλοι οι ασθενείς ανέφεραν ότι τα σημάδια εμφανίστηκαν περίπου 1 - 2 εβδομάδες μετά τις πρώτες δόσεις του εμβολίου, με εξαίρεση έναν ασθενή, που ανέπτυξε πολύ εξασθενημένες υπομελάγχρωση ωχρές κηλίδες μετά τις πρώτες δόσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε εμφανή λεύκη μετά τη δεύτερη δόση, όπως συνέβη και στον ασθενή που παρουσιάζουν οι Έλληνες επιστήμονες.

Σε άλλον ασθενή, δεν αναφέρθηκε επιδείνωση μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Δύο ασθενείς ανέφεραν προσωπική ιστορία άλλων αυτοάνοσων παθήσεων [ελκώδης κολίτιδα και αγκυλωτική πονδυλίτιδα], που μπορεί να συνέβαλαν στην εμφάνιση λεύκης.

Θετικό οικογενειακό ιστορικό λεύκης αναφέρθηκε από δύο ασθενείς.

Παθογένεια

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως ο εμβολιασμός γενικά έχει ήδη συσχετιστεί με την αυτοανοσία, αλλά όχι με τη λεύκη. Η χρονική συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της CoViD και της λεύκης στον ασθενή - αναφέρουν - μπορεί να υποδηλώνει πιθανή συμβολή του εμβολίου στην ανάπτυξη της νόσου.

Σημειώνουν πως ο ακριβής ιολογικός μηχανισμός της παθογένειας που συνδέει τον εμβολιασμό με την πάθηση παραμένει ασαφής. Ένας ενδεχόμενος μηχανισμός είναι η παραγωγή ιντερφερονών τύπου Ι (IFN-Ι) μέσω της διέγερσης των πλασματοκυτταροειδών δενδριτικών κυττάρων, μία διαδικασία που μπορεί να προκληθεί από τον κορωνοϊό και σχετίζεται επίσης με την παθογένεση της λεύκης.

Οι δερματολόγοι υπογραμμίζουν πως τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της CoViD υπερτερούν κατά πολύ των αναμενόμενων δυσμενών επιπτώσεων και όλοι οι επιλέξιμοι υποψήφιοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν τα εμβόλια. Ταυτόχρονα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνονται να αναφέρουν τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή συμβουλευτική των ασθενών.

Καταλήγουν, δε, πως επειδή ένα πολύ υψηλό ποσοστό του πληθυσμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη εμβολιαστεί, θα ήταν μεγάλο ενδιαφέρον να αναζητηθεί μια πιθανή αύξηση του ποσοστού της λεύκης σε αυτές τις χώρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα