Σε μελέτη με 1.837 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσαν ότι μετά την ηλικία των 50 ετών οι γυναίκες έτειναν να έχουν χαμηλότερη νεφρική λειτουργία απ' ό,τι οι άνδρες. Ωστόσο στους άνδρες παρατήρησαν ταχύτερη έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη άρχισε την περίοδο 2007-2009 και ολοκληρώθηκε το 2020. Στο μεσοδιάστημα οι ερευνητές υπέβαλλαν τρεις φορές σε ειδικές εξετάσεις νεφρών τους εθελοντές τους. Η πρώτη ήταν κατά την έναρξη της μελέτης, η δεύτερη την περίοδο 2013-2015 και η τρίτη την περίοδο 2018-2020.

Κατά την έναρξη της μελέτης, η ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 50 έως 62 ετών. Το 53% από αυτούς ήταν γυναίκες ενώ όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, είχαν καλή υποκείμενη υγεία.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονταν, βασίζονταν στην ενδοφλέβια έγχυση μίας σκιαγραφικής ουσίας (λέγεται ιοεξόλη) και στην εκτίμηση του ρυθμού διήθησης των νεφρών 3-4 ώρες αργότερα.

Η εξέταση αυτή είναι η πιο αξιόπιστη για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας, αλλά είναι χρονοβόρα και πολύπλοκη για να εφαρμοστεί ευρέως στον γενικό πληθυσμό, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Toralf Melsom, αναπληρωτής καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας.

Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα παρουσιάσουν έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας τους με την πάροδο του χρόνου. Ήδη το ένα δέκατο των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, η οποία είναι μη αναστρέψιμη και συνήθως προοδευτικά εξελισσόμενη. Μάλιστα επειδή γερνάει ο παγκόσμιος πληθυσμός, εκτιμάται ότι μέχρι το 2040 θα αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία χαμένων ετών ζωής.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες αναπτύσσουν πιο εύκολα αρχικού σταδίου χρόνια νεφρική νόσο, αλλά οι άνδρες εκδηλώνουν συχνότερα νεφρική ανεπάρκεια.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν το φαινόμενο αυτό, καθώς η ταχύτερη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας στους άνδρες μπορεί να εξηγεί τα αυξημένα ποσοστά νεφρικής ανεπάρκειας μεταξύ τους, ανέφερε ο Dr. Melsom.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Society of Nephrology.

Πηγές:
Journal of the American Society of Nephrology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024