Είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων μωρών ενισχύεται από το μητρικό γάλα, που θεωρείται η ιδανική τροφή για τους πρώτους μήνες της ζωής. Οι επιστήμονες, όμως, ανακάλυψαν σχετικά πρόσφατα ότι οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους έχουν 17% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο συγκριτικά με όσες δεν έχουν θηλάσει κανένα μωρό.

Έχουν επίσης 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό, 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθεια και 11% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άλλη καρδιαγγειακή νόσο, τονίζει η ΑΗΑ.

Σημαντικά είναι τα οφέλη και για μωρά, προσθέτει. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 έδειξε ότι τα μωρά που θηλάζουν έστω και για λίγους μήνες έχουν σε ηλικία 3 ετών χαμηλότερη αρτηριακή πίεση απ' ό,τι εκείνα που δεν έχουν θηλάσει καθόλου.

Αυτό είναι σημαντικό, τονίζει η ΑΗΑ, διότι είναι πια τεκμηριωμένο ότι οι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερόλη, αρχίζουν από τη νηπιακή ηλικία. Επομένως, ο θηλασμός είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για μια ζωή με υγιή καρδιά.

Η ΑΗΑ συνιστά στις μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους για 12 μήνες, φροντίζοντας να προσθέτουν και άλλες πηγές θρεπτικών συστατικών στη διατροφή των μωρών τους τουλάχιστον από τον 6ο μήνα, για να εξασφαλιστεί ότι θα λαμβάνει όλα τα μικροθρεπτικά που χρειάζεται για να αναπτύσσεται ομαλά.

Ωστόσο δεν μπορούν ή θέλουν όλες οι γυναίκες να θηλάσουν. Η άντληση γάλακτος με το θήλαστρο ώστε να το πιει το μωρό με μπιμπερό επίσης μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και πιθανώς να αποκομίσουν τα καρδιαγγειακά οφέλη του θηλασμού, λέει η Dr. Maria Avila, εκπρόσωπος της AHA και επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή  Zucker του Πανεπιστημίου Hofstra, στο Λονγκ Άιλαντ.

Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η εναλλακτική λύση, τότε πρέπει να χορηγείται στα βρέφη βρεφικό γάλα εμπλουτισμένο με σίδηρο, προσθέτει.

"Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους είναι να τα μάθουν νωρίς στη ζωή να ακολουθούν συνήθειες φιλικές προς την καρδιά τους", τονίζει. "Η σωστή διατροφή είναι μία από αυτές τις συνήθειες. Πρέπει επίσης να τους διδάξουν να γυμνάζονται συστηματικά, να διατηρούν το σωματικό βάρος τους υγιές και να προσέχουν την πίεση και την χοληστερόλη τους".

Απαραίτητο είναι επίσης να τα μάθουν να κοιμούνται καλά, αλλά και να περνάνε καλά με την οικογένειά τους τώρα που μπορούν. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και ο καιρός θα περάσει πριν οι γονείς το καταλάβουν, καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" ο Γιάννης Μαρκόπουλος
Μυστικά για τη σεξουαλική ζωή μετά τα 50
Στο στόχαστο της ΝΔ παλαιότερες δηλώσεις Λινού για τους ασθενείς τελικού σταδίου