Τους όρους λειτουργίας των σχολείων, εξετάζει αύριο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, με αποκλειστικό θέμα τον έλεγχο της διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο θα είναι φέτος πιο χαλαρό. Δεν θα γίνονται μαζικά self test, όπως πέρυσι και ενδεικτικό είναι πως δεν έχουν γίνει οι σχετικές παραγγελίες, όπως στην προηγούμενη σχολική χρονιά.

Πιο χαλαροί εμφανίζονται οι επιστήμονες και για τις μάσκες. Το αν θα είναι ή όχι υποχρεωτικές, θα συζητηθεί αύριο, όταν και θα διαμορφωθεί η σχετική πρόταση προς τα συναρμόδια υπουργεία. 

Για το θέμα εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα σχετική έκθεση και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). 

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου, τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό. Είναι συχνά ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα λοίμωξης, αλλά υπάρχουν και κρούσματα σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών με παράγοντες κινδύνου. Ορισμένα εξ αυτών, έχουν εκδηλώσει και long COVID. την COVID).

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος προανήγγειλε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν με στοχευμένα τεστ και σύσταση για χρήση μάσκας.

Τα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος πιο χαλαρά, εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παραπέμποντας, ωστόσο, στην απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Πιο προχωρημένη άποψη εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να πάνε τα παιδιά με μάσκα στο σχολείο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας