Οι ασθενείς με υπέρταση έχουν αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο και σακχαρώδη διαβήτη, εάν εργάζονται σε βάρδιες που συμπεριλαμβάνουν νυχτερινή εργασία, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους ασθενείς που κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο όταν επιστρέψουν από τη νυχτερινή βάρδια, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν εκείνα που δείχνουν ότι η εργασία σε βάρδιες βλάπτει την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, λένε οι ερευνητές. Η νέα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που εξέτασε τον ρόλο που έχει η εργασία αυτή στην εξέλιξη της υπέρτασης από μεμονωμένη νόσο σε πολυκαρδιαγγειακή.

"Η υπέρταση είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για καρδιομεταβολική συννοσηρότητα, δηλαδή για την συνύπαρξή της με διαβήτη, στεφανιαία νόσο ή/και εγκεφαλικό επεισόδιο", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Yongping Bai, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γηριατρικής του Central South University, στην πόλη Changsha της Κίνας. "Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η εργασία τη νύχτα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους υπερτασικούς ασθενείς".

Η νέα μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 36.939 Βρετανούς. Κατά την έναρξή της, οι εθελοντές είχαν ηλικία 40-69 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί σχεδόν 12 χρόνια.

Μεταξύ όσων έπασχαν από υπέρταση, η εργασία σε νυχτερινή βάρδια συσχετίστηκε κατά μέσο όρο με 16% υψηλότερη πιθανότητα για εκδήλωση διαβήτη, καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού, συγκριτικά με την εργασία την ημέρα.

Ωστόσο ο κίνδυνος για πρόσθετα καρδιομεταβολικά προβλήματα αυξανόταν αναλογικά με τις νύχτες εργασίας των εθελοντών. Ήταν, λ.χ., 14% μεγαλύτερος για όσους δούλευαν 1-10 νύχτες τον μήνα, αλλά 19% μεγαλύτερος για όσους δούλευαν νύχτα πάνω από 10 φορές τον μήνα.

Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με τις ώρες που κοιμόντουσαν οι εργαζόμενοι μετά τη νυχτερινή βάρδια. Αν κοιμόντουσαν ανεπαρκώς (λιγότερες από 7 ώρες) ή πολύ (πάνω από 8 ώρες), ο κίνδυνος αυξανόταν ακόμα περισσότερο.

Υπολογίζεται ότι το 20% του εργατικού δυναμικού σε Ευρώπη και ΗΠΑ εργάζονται σε βάρδιες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η εργασία τη νύχτα θεωρείται επιβλαβής για την υγεία διότι αντίκειται στους φυσικούς βιολογικούς ρυθμούς (κιρκάδιοι ρυθμοί) του οργανισμού. Η εναλλαγή των βαρδιών από πρωινή σε νυχτερινή, όμως, είναι ακόμα χειρότερη, διότι δυσκολεύει τον οργανισμό να προσαρμοστεί και να αποκτήσει ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας