Τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες κατά της χοληστερόλης, μπορούν να ηρεμήσουν, καθώς είναι ασυνήθιστο τα δισκία να προκαλούν μυϊκό πόνο, λένε οι συγγραφείς μεγάλης μελέτης.

Τα χάπια μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά είχαν κάποια κακή πίεση λόγω ενός πολύ σπάνιου κινδύνου επικίνδυνης μυϊκής φλεγμονής.

Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία ανακοίνωσε πως οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματούν αυτόματα τα δισκία τους για ήπιους μυϊκούς πόνους. Τα συμπεράσματα βασίζονται σε δεδομένα από σχεδόν 155.000 ανθρώπους.

Συμμετείχαν σε μια σειρά από δοκιμές στατινών που αξιολογούσαν τη θεραπεία και τις πιθανές παρενέργειες.

Μυϊκός πόνος ή αδυναμία αναφέρθηκε συνήθως από τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το αν έπαιρναν δισκίο στατίνης ή όχι. Μερικοί από τους εθελοντές έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο ή ένα εικονικό δισκίο αντί για τη στατίνη, για σύγκριση.

Περίπου ένας στους τέσσερις και στις δύο ομάδες - στατίνη ή εικονικό φάρμακο - ανέφερε κάποιους μυϊκούς πόνους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θεραπείας, οι στατίνες προκάλεσε σχετική αύξηση 7% στον μυϊκό πόνο ή αδυναμία σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, υποδηλώνοντας ότι μόνο μία στις 15 από αυτές τις αναφορές που σχετίζονται με τους μύες από ασθενείς που έλαβαν στατίνες οφειλόταν στη στατίνη. 

Ο απόλυτος υπερβολικός κίνδυνος μυϊκών συμπτωμάτων λόγω μιας στατίνης ήταν 11 ανά 1.000 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, υπολογίζουν οι ερευνητές.

Μετά το πρώτο έτος της θεραπείας, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις αναφορές μυϊκού πόνου ή αδυναμίας μεταξύ αυτών που έλαβαν στατίνες και εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο The Lancet και παρουσιάστηκαν στο φετινό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας