Κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας θεωρείται ο Σεπτέμβριος. Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επιστροφή των παραθεριστών στα αστικά κέντρα, θα κρίνει τον βαθμό διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Προς το παρόν, η πορεία είναι σχετικά ήπια, με εξαίρεση τους θανάτους, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για νέα έξαρση από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο Σεπτέμβριος ξεκινά με 1.382 νοσηλευόμενους ασθενείς σε απλές κλίνες CoViD και 120 σε ΜΕΘ CoViD. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, νοσηλεύονται και 50 παιδιά με CoViD. 

Για απλή νοσηλεία, δεσμεύονται 4.479 κλίνες, οι οποίες επιβαρύνουν τη λειτουργία των μεγάλων δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και προκαλούν την ανάπτυξη ράντζων. Δεσμεύονται, επίσης, 263 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού.

"Οι κλίνες που δεσμεύονται δείχνουν το τι θα συμβεί σε περίπτωση αντιστροφής της πτωτικής πορείας των νοσηλειών", σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος (φωτογραφία).

Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως, όσο αυξάνονται οι νοσηλείες ασθενών με CoViD, δεσμεύονται όλο και περισσότερες κλίνες σε βάρος ασθενών με άλλες παθήσεις.

Με πρόσφατη δήλωσή του, ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος (φωτογραφία) διευκρίνισε πως αναμένεται να μπει τέλος στο μοντέλο των κλινικών CoViD.

Όπως είπε, θα δίνεται η  δυνατότητα στους ασθενείς με Covid να νοσηλεύονται στην κλινική στην οποία που προσήλθαν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Δημ.Κ.