Ο μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Εάν το σώμα σας καθυστερεί να καίει θερμίδες ενώ ξεκουράζεστε ή κοιμάστε, τότε μιλάμε για αργό μεταβολισμό. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτό το πρόβλημα;

Τα γονίδια

Μία από τις πιο συχνές απαντήσεις είναι πως πιθανότατα το πήρατε από τους γονείς σας, μέσω των γονιδίων σας. Εφόσον δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας, επικεντρωθείτε στις συνήθειές σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας είναι να κάνετε περισσότερη άσκηση.

Ορμόνες

Μια αλλαγή στις ορμόνες σας μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό. Ορισμένες καταστάσεις, όπως ο υπολειτουργικός ή υπερδραστήριος θυρεοειδής και ο διαβήτης, είναι ορμονικές ασθένειες που επηρεάζουν το μεταβολισμό σας. Το άγχος απελευθερώνει επίσης ορμόνες που μπορούν να προκαλέσουν επιβράδυνση.

Η έλλειψη ύπνου

Ο καλός ύπνος βοηθά τον μεταβολισμό σας να παραμείνει σταθερός. Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να χρησιμοποιήσει καλά την ενέργειά του, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο πιθανές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Οι αυστηρές, περιοριστικές δίαιτες

Το πώς θα χάσετε βάρος έχει περισσότερη σημασία από το πόσο βάρος θα χάσετε. Εάν δεν τρώτε αρκετά, ο μεταβολισμός σας αλλάζει σε πιο αργό ρυθμό. Οι αυστηρές δίαιτες, ειδικά όταν ασκείστε ταυτόχρονα, διδάσκουν το σώμα σας να αρκείται με λιγότερες θερμίδες. Αυτό όμως δεν είναι μια διαδικασία που πρέπει να συμβαίνει απότομα. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, αλλά διατηρήστε το πρόγραμμα απώλειας βάρους σας ρεαλιστικό, όχι δραστικό. Είναι για το καλό του οργανισμού σας.

Το αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι βρίσκεται σε κάθε σπίτι, και μάλλον οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πιο πολύ απ' ό,τι θα έπρεπε. Χρησιμοποιήστε μόνο μικρές ποσότητες, και φροντίστε να είναι ιωδιούχο, ώστε ο θυρεοειδής σας να λαμβάνει καθημερινά την απαραίτητη (και πολύ μικρή) δόση ιωδίου που χρειάζεται.

Η αφυδάτωση

Χωρίς αρκετό νερό, ο μεταβολισμός σας αρχίζει να δουλεύει όλο και πιο αργά. Άρα έχετε ακόμα έναν λόγο να μην παραλείπετε το νερό μέσα στην ημέρα σας. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι βοηθά το σώμα να καίει ενέργεια και τροφοδοτεί την απώλεια βάρους. Σε οποιαδήποτε θερμοκρασία, το νερό σας βοηθά επίσης να χορτάσετε, άρα τρώτε λιγότερο.

Πίνετε ντεκαφεϊνέ

Μια μικρή δόση καφεΐνης ενεργοποιεί τον μεταβολικό σας κινητήρα, συνεπώς μπορεί να σας βοηθήσει. Αν ο οργανισμός σας δεν αντιδρά καλά στην καφεΐνη, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε κάποιο άλλο ρόφημα.

Η έλλειψη ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών μας. Είναι επίσης ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τον μεταβολισμό, μεταξύ των άλλων θετικών πραγμάτων που κάνει για το σώμα σας. Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό από την διατροφή τους. Μπορείτε να πάρετε ασβέστιο από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιέχεται επίσης σε πολλά εμπλουτισμένα τρόφιμα (όπως τα δημητριακά, ο χυμός πορτοκαλιού και το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου), ο κονσερβοποιημένος σολομός και το τόφου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας