Τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και ο τύπου 1 διαβήτης, αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιολογικών προβλημάτων, αναφέρει νέα, μεγάλη έρευνα.

Τα νοσήματα αυτά εκδηλώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε υγιείς ιστούς και όργανα του σώματος και τους καταστρέφει.

Οι παθήσεις αυτές αυξάνουν έως και τρεις φορές την πιθανότητα καρδιοπάθειας, με τον πρόσθετο κίνδυνο να είναι ιδιαίτερα υψηλός στους νεότερους ασθενείς, σύμφωνα με την έρευνα.

Προγενέστερες μελέτες είχαν συσχετίσει μεμονωμένα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τον λύκο) με μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιοπάθειας, αλλά η νέα δείχνει πως όλα τα νοσήματα αυτής της ομάδας ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 446.000 εθελοντές, οι οποίοι την περίοδο 2000-2017 διαγνώστηκαν με ένα από τα 19 συχνότερα αυτοάνοσα νοσήματα. Όλοι ήταν χωρίς καρδιοπάθεια επί τουλάχιστον 1 χρόνο μετά τη διάγνωσή τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας αυτών των εθελοντών έως το 2019, καταγράφοντας τα περιστατικά καρδιοπάθειας μεταξύ τους. Ύστερα τα συνέκριναν με τα αντίστοιχα περιστατικά σε ομάδα 2,1 εκατομμυρίων εθελοντών που δεν έπασχαν από κανένα αυτοάνοσο νόσημα.

Το κύριο εύρημα της σύγκρισης ήταν πως, αναλόγως με το αυτοάνοσο νόσημα, οι ασθενείς είχαν από 40% περισσότερες έως και τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια. Η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη με εκείνη που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας ενείχαν η συστηματική σκλήρυνση, η νόσος του Addison, ο ερυθηματώδης λύκος και ο τύπου 1 διαβήτης, γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Η πιθανότητα καρδιοπάθειας ήταν επίσης εξαιρετικά υψηλή στους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα που είχαν ηλικία κάτω των 55 ετών.

Οι συσχετίσεις αυτές δεν άλλαξαν, όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το ιστορικό καπνίσματος, η χοληστερόλη και ο τύπου 2 διαβήτης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας οφείλεται στη χρόνια και συστηματική φλεγμονή που προκαλούν τα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και στις επιδράσεις τους στον συνδετικό ιστό, στα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα κύτταρα της καρδιάς. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται και άλλοι γενετικοί ή/και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Πηγές:
The Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα