Η διάγνωση του αυτισμού στα παιδιά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μητέρες τους να εκδηλώσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο αυτή δεν οδηγεί σε αύξηση των συμπεριφορικών προβλημάτων των παιδιών τους.

"Τα ευρήματα αυτά είναι ταυτοχρόνως απρόσμενα και ενθαρρυντικά", δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Dr. Danielle Roubinov, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικών & Συμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

"Οι γονείς, αλλά κυρίως οι μητέρες των παιδιών με αυτισμό, έχουν πολλές ενοχές για την ασθένεια τους, καθώς ενδόμυχα αισθάνονται υπεύθυνες γι' αυτήν. Το επακόλουθο είναι συχνά η κατάθλιψη, που θα περιμέναμε να επηρεάσει και τα παιδιά τους. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει".

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη των μητέρων έχει αμφίδρομη σχέση με τα συμπεριφορικά προβλήματα των παιδιών τους. Έχει βρεθεί ότι τα παιδιά των καταθλιπτικών μητέρων έχουν τρεις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κοινωνικοσυναισθηματικά προβλήματα.

Λίγες μελέτες, όμως, έχουν εξετάσει σε οικογένειες με ειδικές συνθήκες τη σχέση της μητρικής κατάθλιψης με την συμπεριφορά των παιδιών.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν ζεύγη μητέρων-παιδιών, με και χωρίς αυτισμό. Το 50% των μητέρων των αυτιστικών παιδιών είχαν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών συμπτωμάτων στη διάρκεια 18 μηνών παρακολούθησης, γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Family Process. Το αντίστοιχο ποσοστό στις μητέρες χωρίς αυτιστικά παιδιά δεν υπερέβαινε το 13%.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη της φροντίδας της ψυχικής υγείας των γονέων, ακόμα και όταν το παιδί είναι ο κύριος ασθενής στο σπίτι, τόνισε η Dr. Roubinov. "Πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε τους γονείς και τα παιδιά ως μονάδες και να αρχίσουμε να φροντίζουμε την ψυχική υγεία τους σε επίπεδο οικογένειας", ανέφερε.

Περίπου το 75% των παιδιών που αξιολογήθηκαν στη νέα μελέτη ήταν μαθητές του δημοτικού ή μικρότερης ηλικίας (από 2 ετών και πάνω), ενώ τα υπόλοιπα ήταν έφηβοι ηλικίας έως 16 ετών. Οι μητέρες με κατάθλιψη κάλυπταν όλο το ηλικιακό φάσμα των παιδιών.

Πηγές:
Family Process

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο