Η χορήγηση μίας ορμόνης, που φυσιολογικά σχετίζεται με τη γονιμότητα, σε άνδρες με σύνδρομο Down μπορεί να βελτιώσει τη σκέψη και τη μνήμη τους, αναφέρει νέα, μικρής κλίμακας μελέτη.

Η ορμόνη λέγεται εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH) και παράγεται από τον εγκέφαλο. Επιστήμονες από τη Γαλλία χορήγησαν μικρές δόσεις της ορμόνης σε επτά άνδρες με το σύνδρομο, διαπιστώνοντας ότι βελτιώθηκε η μνήμη, η προσοχή και η λογική σκέψη τους.

Στην πραγματικότητα, μετά από έξι μήνες θεραπείας με την συγκεκριμένη ορμόνη οι έξι από τους επτά παρουσίαζαν βελτίωση των νοητικών δεξιοτήτων τους κατά 20% έως 30%, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Vincent Prevot, διευθυντής Ανάπτυξης & Πλαστικότητας της Νευροενδροκρινούς Ομάδας Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Λιλ.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science. Αν επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, η θεραπεία με την ορμόνη GnRH θα είναι η πρώτη που θα βοηθά τους ασθενείς με σύνδρομο Down, οι οποίοι παρουσιάζουν ελλείμματα σκέψης, εκτίμησε η νευροβιολόγος Dr. Hanne Hoffmann, επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.

"Δεν θα είναι μία θεραπεία που θα οδηγεί στην ίαση του συνδρόμου Down, αλλά μία θεραπεία που θα βοηθά τους ασθενείς να προχωρήσουν ένα ή δύο βήματα. Η βελτίωση αυτή είναι τεράστια, διότι σημαίνει ότι ένας ασθενής ο οποίος ζει σήμερα υποβοηθούμενος, θα μπορεί να ζήσει μόνος εάν λάβει τη θεραπεία", είπε. "Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στους φροντιστές και τους συνεργάτες τους, διότι η βελτιωμένη νοητική λειτουργία μπορεί να βοηθήσει πολλούς από τους ασθενείς να ζουν πιο ανεξάρτητα".

Η ορμόνη GnRH εκκρίνεται από τον εγκέφαλο και διεγείρει την υπόφυση (είναι ένας αδένας του) για να παράγει ορμόνες του γυναικείου και του ανδρικού φύλου οι οποίες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή. Διεγείρει επίσης τον φλοιό και τον ιππόκαμπο - δύο άλλες, μεγάλες δομές του εγκεφάλου οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη μάθηση και τη μνήμη.

Το σύνδρομο Down αναπτύσσεται όταν ένα άτομο γεννιέται με ένα έξτρα χρωμόσωμα, το οποίο αλλάζει την ανάπτυξη του σώματος και του εγκεφάλου. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μία από τις συνέπειες του έξτρα χρωμοσώματος είναι η μείωση των επιπέδων της GnRH.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπληρώσουν τα επίπεδα της ορμόνης χρησιμοποιώντας μία μίνι αντλία, η οποία χορηγούσε στους επτά ασθενείς μικρές δόσεις της ορμόνης για 10 λεπτά, κάθε 2 ώρες. Ο ρυθμός αυτός μιμείται τη συχνότητα έκκρισης της GnRH στον εγκέφαλο των υγιών ανδρών.

Μετά από 6 μήνες θεραπείας, η διαφορά στις νοητικές δεξιότητες των ασθενών ήταν εμφανής, έγραψαν οι ερευνητές. Επιβεβαιώθηκε με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου (fMRI), οι οποίες έδειξαν αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου που ελέγχουν τα οπτικά και τα κινητικά ερεθίσματα.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα νέα, μεγαλύτερη μελέτη, η οποία θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Πηγές:
Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εξασθενημένος ιός συμβάλλει στην εξουδετέρωση του καρκίνου σε πειραματόζωα 
Πώς συνδέεται η χρόνια νεφρική νόσος με την απώλεια δοντιών σε ηλικιωμένες [μελέτη]  
ΗΠΑ: 1 στους 6 ενηλίκους κάνει yoga