Τα καρδιακά συμπτώματα για τα οποία κάποιοι ασθενείς παραπονούνται μετά από μια ήπια ασθένεια μπορούν συχνά να οφείλονται σε φλεγμονώδεις αλλαγές στην καρδιακή μαγνητική τομογραφία, οι οποίες συνήθως δεν οδηγούν σε λειτουργική διαταραχή της καρδιάς.

Αυτό προκύπτει από την ανάλυση μίας σειράς περιστατικών, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Medicine.

Όπως αναφέρεται, ακόμη και μετά από μια ήπια ασθένεια με CoViD-19, πολλοί ασθενείς αναρρώνουν αργά. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσανεξία στην άσκηση, αίσθημα παλμών και πόνο στο στήθος.

Τα καρδιολογικά ευρήματα ρουτίνας είναι συνήθως φυσιολογικά. Οι εργαστηριακές τιμές δεν είναι αξιοσημείωτες και ούτε στο υπερηχοκαρδιογράφημα διακρίνονται λειτουργικές διαταραχές.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Eike Nagel από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης εξέτασε μια ομάδα 346 ατόμων δύο φορές αφού επέζησαν από λοίμωξη SARS-CoV-2 σε έναν ισχυρά αποδοτικό τομογράφο μαγνητικού συντονισμού (3 Tesla) με πολλά πηνία και σύγχρονο λογισμικό.

Η πρώτη εξέταση πραγματοποιήθηκε μετά από 4 μήνες (μέσος όρος 109 ημέρες) και η παρακολούθηση διήρκησε 11 μήνες (μέσος όρος 329 ημέρες).

Οι 346 συμμετέχοντες ήταν σχετικά νέοι, με μέσο όρο 43,3 έτη (για CoViD-19). Όλοι είχαν νοσηλευτεί ως εξωτερικοί ασθενείς, κανένας δεν είχε υποστεί σοβαρή επιπλοκή. Ωστόσο, 252 συμμετέχοντες ανέφεραν καρδιακά συμπτώματα κατά την έναρξη που δεν υπήρχαν πριν από την CoViD-19.

Στα περισσότερα, τα καρδιακά συμπτώματα ήταν ήπια ή μέτρια. Μόνο σε 9 ασθενείς (3%) περιορίστηκαν τα συμπτώματα στην καθημερινή ζωή.

Η δύσπνοια κατά την άσκηση (62%) ήταν η πιο συχνή, ακολουθούμενη από αίσθημα παλμών (28%), άτυπο πόνο στο στήθος (27%) και συγκοπή (3%). Ο καθηγητής Nagel τονίζει ότι οι ασθενείς δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί του post-CoViD. Γνώριζαν τον σκοπό της μελέτης, έτσι οι ασθενείς με καρδιακά συμπτώματα ενδιαφέρονταν περισσότερο να συμμετάσχουν.

Εξήγηση συμπτωμάτων

Οι συνήθεις εξετάσεις δεν έδωσαν εξήγηση για τα συμπτώματα. Κατά την αρχική εξέταση, οι εργαστηριακές τιμές συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), της υψηλής ευαισθησίας τροπονίνης T και του NT-proBNP δεν διέφεραν από μια ομάδα ελέγχου που δεν είχε CoViD-19. Επίσης, συνήθως δεν υπήρχαν ανωμαλίες στην καρδιακή απόδοση (κλάσμα εξώθησης αριστερής και δεξιάς κοιλίας).

Μόνο η καρδιακή μαγνητική τομογραφία παρείχε μια πιθανή εξήγηση για τα μακρά συμπτώματα της CoViD. Η όψιμη ενίσχυση γαδολινίου (LGE) έδειξε ότι είχαν σχηματιστεί μικρότερες μη ισχαιμικές ουλές του μυοκαρδίου. Ελάχιστες περικαρδιακές συλλογές και σημεία φλεγμονής ήταν επίσης εμφανείς.

Για την επικεφαλής συγγραφέα Valentina Puntmann, οι αλλαγές στη μαγνητική τομογραφία ταιριάζουν με τα συμπτώματα των ασθενών. Δεν βρέθηκε έντονη μυοκαρδίτιδα, η οποία μπορεί να βλάψει βαθιά τον καρδιακό μυ και να θέσει σε κίνδυνο την καρδιακή λειτουργία.

Στο 57% των ασθενών, αυτά τα συμπτώματα εξακολουθούσαν να υπάρχουν στη δεύτερη εξέταση. Σε αυτό το σημείο, ήταν επίσης αναγνωρίσιμα σημάδια μιας ελαφριάς αλλά επίμονης καρδιακής φλεγμονής που δεν σχετίζονταν με δομικές αλλαγές στις καρδιακές βαλβίδες ή στα τοιχώματα της καρδιάς.

Η μελέτη δείχνει ότι τα επίμονα καρδιακά συμπτώματα έχουν παθοφυσιολογικό υπόβαθρο και δεν βασίζονται σε κάποια φαντασία. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση