Εάν είστε σύντροφος κάποιου που έχει μια μακροχρόνια πάθηση όπως η νόσος του Crohn, λογικό είναι να θέλετε να βοηθήσετε όσο μπορείτε. Υπάρχει όμως σωστός τρόπος; Πρώτον, πρέπει να είστε παρόντες - να είστε πρόθυμοι να δείτε τα σκαμπανεβάσματά του συντρόφου σας με την ασθένεια και αυτό θα σας φέρει πιο κοντά. Βρείτε τη σωστή ισορροπία – να είστε εκεί 100% για τον σύντροφό σας, αλλά και να σέβεστε τις αποφάσεις του για το πώς χειρίζεται την ασθένειά του. Τέλος, φροντίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας, ώστε να είστε στα καλύτερά σας και για τους δυο σας. Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Μάθετε ό,τι μπορείτε

Τα σωματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο σύντροφός σας περιλαμβάνουν κράμπες, πληγές στο στόμα, πυρετό και διάρροια. Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κούραση που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn μπορεί ακόμη και να δυσκολέψει τον σύντροφό σας να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Αυτά τα προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν φόβο και αυξημένο στρες. Ο σύντροφός σας μπορεί να ανησυχεί ότι η κατάστασή του είναι επιβάρυνση και για εσάς. Διαβάστε για την ασθένεια, ώστε να μπορείτε να προσφέρετε στον σύντροφό σας μια ενημερωμένη άποψη.

Οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος είναι του συντρόφου σας

Η Crohn δεν είναι μια ασθένεια με ίδια διαχείριση για όλους. Αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο ή ένα ζευγάρι μπορεί να μην λειτουργεί για άλλους. Ο σύντροφός σας έχει περισσότερη εμπειρία με την πάθηση από ό,τι εσείς, συνεπώς αφήστε τον να ορίζει αυτά που πρέπει να γίνουν. Εάν, για παράδειγμα, πάσχει από την νόσο του Crohn εδώ και χρόνια, μπορεί να μην χρειαστεί να πάτε μαζί του στα ραντεβού με γιατρούς. Αν έχει διαγνωστεί πρόσφατα, μπορεί να σας θέλει εκεί για να ακούσετε, να κρατήσετε σημειώσεις ή απλώς και για ψυχολογική υποστήριξη.

Ρωτήστε, μην κάνετε υποθέσεις

Η Crohn μπορεί να είναι δύσκολη πάθηση για να καταλάβεις αν δεν την έχεις, κάτι που προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ερωτήσεις. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί. Κάντε ερωτήσεις στον σύντροφό σας όταν δεν είναι άρρωστος, ώστε να ξέρετε πώς να βοηθήσετε όταν είναι. Μερικά παραδείγματα: Τι χρειάζεται κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης; Θέλει παρέα όταν τα συμπτώματά του είναι σε έξαρση ή μοναξιά;

Γίνετε το στήριγμα που χρειάζεται

Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος – και πολλές δοκιμές και λάθη, και ραντεβού με γιατρούς – προτού ο σύντροφός σας καταλάβει πώς επηρεάζει το Crohn το σώμα του, αλλά και πώς να το διαχειρίζεται. Μπορείτε να βοηθήσετε με το να είστε σταθεροί, ήρεμοι και υποστηρικτικοί. Μείνετε συνεπείς. Δείξτε ότι δεν πηγαίνετε πουθενά και ότι δεν χρειάζεται να το περάσει μόνος του ο σύντροφός σας αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
Η Check Point Software παρέχει προηγμένη κυβερνοασφάλεια στην Tuttnauer, ενισχύοντας τις ιατρικές συσκευές της
Παραχώρηση 150 στρεμμάτων για ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης