Σοβαρό παραμένει το φαινόμενο ελλείψεων φαρμάκων από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Δεκάδες σκευάσματα και εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα, γεγονός που επιτείνει την αγωνία και ενδεχομένως επιβαρύνει την υγεία των ασθενών.

Φαρμακοποιοί σχολιάζουν πως οι ελλείψεις "αγγίζουν την τραγικότητα" και ζητούν να περιοριστούν οι "παράλληλες" εξαγωγές. Με πρόσφατη απόφασή της, η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) προσέθεσε 41 σκευάσματα στη λίστα με την απαγόρευση, αφαιρώντας, ωστόσο, από αυτή 26 άλλα που είχαν προστεθεί στη λίστα με προηγούμενη απόφαση.

Ο ΕΟΦ αναγνωρίζει πως υπάρχουν "μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις" σε 114 φάρμακα. Τα 42 διατίθενται από τα φαρμακεία, τα 12 είναι νοσοκομειακά, τα 4 είναι εμβόλια και τα 56 είναι φάρμακα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού έχουν ενημερωθεί πως έχει διακοπεί η κυκλοφορία επιπλέον 68 φαρμάκων. Πρόκειται για 52 προϊόντα που διατίθονταν από τα φαρμακεία, 13 νοσοκομειακά φάρμακα και 3 εμβόλια.

Οι ελλείψεις αποτελούν χρόνια πρόβλημα για την ελληνική φαρμακευτική αγορά και όχι μόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το πρόβλημα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως οι μισοί Βρετανοί φαρμακοποιοί εκτιμούν πως οι ελλείψεις έχουν θέσει σε κινδυνο τους ασθενείς. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.562 Βρετανούς φαρμακοποιούς για το Pharmaceutical Journal και τα ευρήματά της δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα.

Το 54% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως οι ασθενείς είχαν τεθεί σε κίνδυνο τους τελευταίους έξι μήνες, λόγω ελλείψεων. Ορισμένοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε ορισμένα φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις τα αναζητούν σε πολλά φαρμακεία ή επιστρέφουν στον γιατρό τους για να τούς συνταγογραφήσει άλλο φάρμακο.

Ειδοποιήσεις επάρκειας

Από τον Ιούνιο, η βρετανική κυβέρνηση έχει εκδώσει μια σειρά από "ειδοποιήσεις εποάρκειας φαρμάκων", στις οποίες επισημαίνονται οι ελλείψεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται: αναλγητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τον τοκετό, φάρμακα για το έλκος, την ημικρανία, αντιισταμινικό, φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη, φάρμακο κατά της σχιζοφρένειας και ένας τύπος ινσουλίνης.

Στις 3 Αυγούστου, οι αρμόδιοι υπουργοί στη Βρετανία προέτρεψαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων να "διατηρούν απόθεμα" ενός αντιπηκτικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκεφαλικών.

Φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές φαρμάκων, λόγω ελλείψεων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ελλείψεις φαρμάκου για την οστεοπόρωση, οδήγησε σε λάθη στη φαρμακευτική αγωγή με εναλλακτικά σκευάσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα