Οι ημικρανίες εμφανίζονται κυρίως μεταξύ των ηλικιών 40 - 50 ετών και είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οι πονοκέφαλοι είναι μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια που ταλαιπωρεί περίπου 47 εκατομμύρια ενήλικες τουλάχιστον μερικές φορές.

Για 25 εκατομμύρια ανθρώπους πρόκειται για πονοκέφαλο έντασης, για 18 εκατομμύρια πάσχοντες για ημικρανία, λέει ο καθηγητής Dr. Hartmut Göbel, ιδρυτής και επικεφαλής ιατρός της κλινικής πόνου στο Κίελο.

Η χρόνια ημικρανία είναι ιδιαίτερα εξουθενωτική: 1 έως 2 τοις εκατό του γερμανικού πληθυσμού, δηλαδή 1,66 εκατομμύρια άνθρωποι σε εθνικό επίπεδο, υποφέρουν από έντονο πόνο ημικρανίας τουλάχιστον 15 ημέρες το μήνα, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Κεφαλαλγίας και Ημικρανίας στις 12 Σεπτεμβρίου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης των γνώσεων σχετικά με τις ασθένειες αυτές.

"Η ημικρανία είναι η δεύτερη πιο εξουθενωτική ασθένεια παγκοσμίως", λέει ο Göbel. Εμφανίζεται κυρίως μεταξύ των ηλικιών 40 - 50 ετών, δύο έως τρεις φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Όμως εμφανίζεται επίσης όλο και περισσότερο σε παιδιά και εφήβους.

Η ανάγκη για θεραπεία αυξάνεται. Στην Ευρώπη, ωστόσο, μόνο το 20 % των πασχόντων λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη. Οι πονοκέφαλοι συχνά αντιμετωπίζονται με "επιστημονικά αναπόδεικτες μη συμβατικές θεραπείες". Οι άνθρωποι πρέπει να "λειτουργούν" παρά τους πονοκεφάλους

Η ημικρανία και οι χρόνιοι πονοκέφαλοι συγκαταλέγονται μεταξύ των συνηθέστερων λόγων βραχυχρόνιας ανικανότητας προς εργασία, τονίζει ο νευρολόγος και ψυχολόγος.

Ειδικά στην περίπτωση της χρόνιας ημικρανίας, η ταλαιπωρία είναι τεράστια. "Η ανικανότητα για εργασία λόγω ημικρανίας μόνο κοστίζει 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στη Γερμανία". Και αυτό, μαζί με την απώλεια παραγωγικότητας από την απλήρωτη εργασία στο νοικοκυριό, την ανατροφή των παιδιών ή τη φροντίδα συγγενών.

Ο πόνος οδηγεί σε περιορισμούς στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, αναφέρει ο Dr. Charly Gaul, Γενικός Γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ημικρανίας και Κεφαλαλγίας.

Οι πάσχοντες , αποσύρονται κατά τη διάρκεια των κρίσεων, συχνά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Πολλοί είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο φως, το θόρυβο και την οσμή, παλεύουν με ναυτία, εμετό, ζάλη και κακή κυκλοφορία. Ορισμένοι έχουν να αντιμετωπίσουν διαταραχές όπως οι λάμψεις φωτός ή η θολή όραση.

Οι χρόνια πάσχοντες συχνά πιέζονται, βιώνουν τον εαυτό τους ως "αναξιόπιστο" και φοβούνται την επόμενη κρίση πριν από επερχόμενα σημαντικά γεγονότα, αναφέρει ο νευρολόγος Gaul. Η πίεση για απόδοση είναι γενικά υψηλή, η "λειτουργικότητα" είναι αναμενόμενη.

Αλλά η ημικρανία είναι λιγότερο ντροπιαστική από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια. "Όσοι επηρεάζονται βιώνουν μεγαλύτερη κατανόηση όταν επικοινωνούν ανοιχτά. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν έχει επιτευχθεί ακόμη παντού. "Οι γνώσεις σχετικά με τη φύση και την πορεία της ημικρανίας είναι χαμηλές μεταξύ των μη προσβεβλημένων ατόμων στην καθημερινή ζωή", λέει ο Göbel.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την ημικρανία. Η ασθένεια συνδέεται με ένα στίγμα στον κοινωνικό κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας