Η ψηφιοποίηση, η καταπολέμηση της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, η ψυχική υγεία και η ευκολότερη πρόσβαση στα φάρμακα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Στην 72η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Διάσκεψη του ΠΟΥ, οι 53 υπουργοί υγείας της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας καθορίζουν τη μελλοντική ατζέντα τους για την υγεία, η οποία περιελάμβανε από χθες αυτούς τους στόχους, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Οι υπουργοί συζητούν μέχρι αύριο ποια προβλήματα είναι τα πιο επείγοντα και τι πρέπει να γίνει από κοινού για αυτά.

Η προαγωγή, η παροχή, η προστασία και η ενίσχυση της υγείας είναι το δόγμα του μέλλοντος, τόνισε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, κατά την έναρξη της περιφερειακής διάσκεψης.

Ο Ghebreyesus κάλεσε τις συμμετέχουσες χώρες να ενισχύσουν την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και να διασφαλίσουν την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η πανδημία COVID-19 και το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έδειξαν τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας

Χρηματοδοτικό ταμείο για την πρόληψη πανδημίας

Η πρόληψη πανδημιών πρέπει να ενισχυθεί ανεξάρτητα από την COVID-19. Για το σκοπό αυτό, ο ΠΟΥ δημιούργησε ένα νέο χρηματοδοτικό ταμείο.

Ο Ghebreyesus βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία στα μέτρα ψηφιοποίησης στον τομέα της υγείας: "Οι καινοτομίες στα προϊόντα υγείας μας δίνουν ελπίδα. Οι εξελίξεις στα Big Data και η μηχανική μάθηση μας δείχνουν ποια είναι τα κενά στην υγειονομική περίθαλψη αυτή τη στιγμή και τι είναι εφικτό".

Επιπλέον, ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας καθιστά αδύνατη την παροχή επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ghebreyesus.

Καταδίκασε σαφώς τον πόλεμο και δήλωσε ότι επί του παρόντος ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στην Ουκρανία αυξάνεται και πάλι σημαντικά.

Παρά το γεγονός ότι  ο ΠΟΥ υποστηρίζει την Ουκρανία με προμήθειες ιατρικών προϊόντων και εμβολίων, ο Ghebreyesus εξέφρασε μεγάλη ανησυχία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα