Την υιοθέτηση ενός εργαλείου εκτίμησης συμπεριφορών από τους πολίτες σε διάφορες καταστάσεις, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του 72ο Ευρωπαΐκό Συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που διεξήχθη στο Ισραήλ.

Τη χώρα μας εκπροσώπησαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη (φωτογραφία).

Η κ. Ράπτη συμμετείχε στη συνεδρίαση με θέμα την υιοθέτηση του BCI, ενός εργαλείου εκτίμησης των συμπεριφορών των πολιτών σε διάφορες καταστάσεις, που δημιουργούνται από σύγχρονες απειλές για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως, όπως η πανδημία COVID-19.

Όπως ανακοινώθηκε, με τον τρόπο αυτό, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ώστε να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα από τους πολίτες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

Στην παρέμβασή της, η υφυπουργός ανέφερε: "Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει το προσχέδιο ψηφίσματος του BCI και το Περιφερειακό Πλαίσιο Δράσης του BCI, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των εθνικών εκπροσώπων. Η έγκριση του ψηφίσματος και του πλαισίου του BCI, θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ταξιδιού συνεργασίας με τα κράτη μέλη και τον ΠΟΥ Ευρώπης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες υγείας και ευημερίας των πληθυσμών μας".

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Μονάδα BCI ιδρύθηκε το 2020 για να ηγηθεί των προσπαθειών, να προωθήσει τα στοιχεία και να παρέχει τεχνική καθοδήγηση σε χώρες στον συγκεκριμένο τομέα. Το έργο της καθοδηγείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, το οποίο προσδιορίζει το BCI ως βασική προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

Η Μονάδα BCI παρέχει υποστήριξη ανά χώρα σε όλους τους τομείς της Υγείας, τη δημιουργία ικανοτήτων μέσω διαδικτυακής και διά ζώσης εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ισραήλ, η κ. Γκάγκα πραγματοποίησε συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, καθηγητή Nachman Ash.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η δομή των συστημάτων Υγείας κάθε χώρας, καθώς και η έναρξη διμερούς συνεργασίας. Η συνάντηση έγινε παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στο Ισραήλ Κυριάκου Λουκάκη.

Δημ.Κ.