Ενήλικες με ΔΕΠΥ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, αναφέρει μεγάλη έρευνα παρατήρησης που έγινε από το Karolinska Institutet και το Örebro University.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο World Psychiatry, υπογραμμίζουν την ανάγκη παρακολούθησης της καρδιαγγειακής υγείας ανθρώπων με ΔΕΠΥ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενήλικες με ΔΕΠΥ είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον μια καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ΔΕΠΥ.

Ο Lin Li, είπε ότι όταν έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, η σχέση εξασθένησε αλλά παρέμεινε σημαντική-που δείχνει ότι η ΔΕΠΥ είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

Tα ευρήματα προέρχονται από βάση δεδομένων 5 εκατομμυρίων Σουηδών ενηλίκων στους οποίους περιλαμβάνονταν 37.000 άνθρωποι με ΔΕΠΥ.

Μετά από 11,8 χρόνια παρακολούθησης, το 38% των ανθρώπων με ΔΕΠΥ είχε τουλάχιστον μια διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με 24% όσων δεν είχαν ΔΕΠΥ.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για όλα τα είδη καρδιαγγειακών νόσων και ιδιαίτερα υψηλός για ανακοπή, αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και περιφερική αγγειακή νόσο.

Η σχέση ήταν πιο ισχυρή στους άντρες.

Ορισμένες ψυχικές συννοσηρότητες- ιδιαίτερα διαταραχές κατανάλωσης φαγητού και χρήσης ουσιών- αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο.

Αγωγή με φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, δεν επηρέαζε σημαντικά τη σχέση.

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση.

Πηγές:
World Psychiatry,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πένθος της εγκύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια στο παιδί της [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Γιατί κρυώνω συνέχεια;