Μία σπάνια κακοήθεια σε άνδρες, προσέβαλε τον βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού λίγες ημέρες πριν από τον γάμο του γιου του.

Παρατήρησε μία αλλαγή στη θηλή του και, χάρη στην επιμονή της συζύγου του, πήγε άμεσα για εξέταση, η οποία οδήγησε σε διάγνωση. Στις 14 Σεπτεμβρίου, χειρουργήθηκε και πήγαν όλα καλά.

Ιδού πώς περιγράφει ο ίδιος την περιπέτειά του με ανάρτηση στο facebook:

"Στις 23 Αυγούστου, ο φύλακας - άγγελος μου, η Γιώτα μου, παρατήρησε στο στήθος μου μια έλξη της δεξιάς θηλής. Επέμεινε να εξεταστώ αμέσως και ευγνωμονώ τον Θεό που την άκουσα.

Η διάγνωση ήταν 'πρώιμος καρκίνος στο δεξί μαστό'. Η αλήθεια είναι πως η συνάντηση με την πραγματικότητα ήταν βίαιη. Πόσο μάλλον όταν, ως μικρό παιδί, βίωσα την άνιση μάχη της μητέρας μου με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Γιατί, κακά τα ψέματα, η λέξη 'καρκίνος', είναι ίσως η πιο δύσκολη λέξη όταν προφέρεται, μα και όταν την ακούς…

Το αρχικό σοκ διαδέχθηκε η σκέψη για το πως θα το διαχειριστούμε. Ακόμα θυμάμαι τη Γιώτα να μου κρατάει το χέρι και να μου λέει: 'Μην ανησυχείς για τίποτα. Εγώ είμαι εδώ'!

Τα λόγια της ήταν βάλσαμο. Πήραμε δυο μεγάλες αναπνοές και αποφασίσαμε να μην το αποκαλύψουμε σε κανέναν. Το κρατήσαμε κρυφό από όλους. Οικογένεια, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες. Άλλωστε το κλίμα ήταν γιορτινό λόγω του επικείμενου γάμου.

Χαμογελούσαμε διαρκώς και το αποκαλύψαμε τέσσερις ημέρες μετά τον γάμο του Γιώργου και της Τζώρτζιας, όταν έπρεπε να περάσω την πόρτα του χειρουργείου για την προγραμματισμένη επέμβαση.

Όλα πήγαν καλά! Ο μικρός όγκος αφαιρέθηκε και οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι το κακό τελείωσε εδώ! Φυσικά, απαιτείται προληπτικός έλεγχος σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Όμως η διδαχή του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισα είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο.

Το ηθικό συμπέρασμα είναι πως κανένας μας δεν είναι άτρωτος και πως ακόμη και οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Ξέρω πως θα ακουστεί τετριμμένο, μα σας το λέω εκ πείρας.

Η πρόληψη σώζει ζωές! Το ίδιο η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους γιατρούς!

Αφήνοντας πίσω τη δυσάρεστη εμπειρία και κοιτάζοντας το μέλλον με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στο αύριο, σας λέω πως οι μεγάλες μάχες δίνονται για να κερδίζονται και κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας αποφασιστικότητα. Μου το θυμίζει καθημερινά το σημάδι της χειρουργικής τομής".

Χαρακτηριστικά της νόσου

Οι γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο μαστού πιο συχνά από τους άντρες επειδή έχουν περισσότερο μαστικό ιστό. Αν και μόνο περίπου το 1% όλων των καρκίνων μαστού επηρεάζει τους άντρες, η έρευνα δείχνει ότι η εμφάνιση ακολουθεί αυξητική τάση. Οι άντρες σπάνια αντιλαμβάνονται τα προειδοποιητικά σημάδια, επομένως ο καρκίνος αφήνεται να αναπτυχθεί.

Το στήθος των ανδρών δεν αναπτύσσεται φυσικά όπως των γυναικών, αλλά και οι άνδρες έχουν ιστό του μαστού. Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται συνήθως στους αγωγούς του γάλακτος-ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα. Σε κάποιους άλλους άνδρες, αναπτύσσεται στους αδένες που παράγουν γάλα, και ονομάζεται λοβιώδες καρκίνωμα. 

Ενώ άντρες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA2 έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, οι περισσότεροι καρκίνοι μαστού στους άντρες δεν προκαλούνται από κληρονομικά αίτια.

Παρόλα αυτά, η γνώση του οικογενειακού ιστορικού ενός άντρα μπορεί να δώσει πληροφορίες και να συμβάλει στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη διενέργεια γονιδιακού ελέγχου.

Η έκθεση σε ακτινοθεραπεία στο θώρακα και καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα οιστρογόνων –όπως η παχυσαρκία- είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού στους άντρες.

Μιας και είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, είναι πολύ εύκολο να αγνοηθούν τα συμπτώματα, και πολλοί άνδρες δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους νωρίς. Αν διαγνωστεί έγκαιρα, τα αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα; Και ποιοι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

  • Οι νεαροί άνδρες μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.
  • Μία φλεγμονή των όρχεων, που ονομάζεται ορχίτιδα, αυξάνει τον κίνδυνο.
  • Αν υπάρχουν συγγενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος αυξάνεται.
  • Αν κάποιος έχει αφαιρέσει χειρουργικά έναν από τους όρχεις του, ο κίνδυνος αυξάνεται.
  • Αν ένας άνδρας εκτίθεται σε οιστρογόνα, όπως μπορεί να συμβαίνει κατά την ορμονοθεραπεία (ή λόγω παθήσεων όπως κίρρωση και παχυσαρκία), ο κίνδυνος αυξάνεται.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, όπως:

  • Μικρά εξογκώματα στην περιοχή του στήθους
  • Μεγέθυνση του ενός στήθους
  • Πόνος στις θηλές
  • Έκκριση υγρού από τις θηλές
  • Πληγές πάνω ή γύρω από τις θηλές
  • Διευρυμένοι λεμφαδένες κάτω από τις μασχάλες.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Όταν και τα δύο στήθη μεγαλώνουν σε έναν άνδρα, αυτό αποκαλείται γυναικομαστία, και δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχει κακοήθεια. Η γυναικομαστία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το πάχος, ορισμένα φάρμακα και χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ.

Αν είστε πάνω από 50 ετών ή παχύσαρκος έχετε περισσότερο κίνδυνο. Προσέξτε για ασυνήθιστα ογκίδια ή ανωμαλίες του δέρματος στο στήθος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας